Den smutku v Tatarstánu. Obětí požáru v Kazani přibývá

Kazaň – Požár v nákupním centru v ruské Kazani si vyžádal minimálně 17 obětí. Tatarstán vyhlásil na dnešek den smutku. Podle úřadů je obětí tolik, protože obchodníci vběhli do hořící budovy, aby zachránili své zboží. Budova se zřejmě zřítila proto, že kovová konstrukce nebyla zajištěna proti ohni. Rodiny obětí už se dočkaly odškodného.

Požár vypukl v nákupním domě Admiral ve středu před polednem. Uhasit se ho podařilo až po více než deseti hodinách. Od té doby záchranáři pročesávají rozvaliny a postupně v nich nacházejí mrtvé. „Sedmnáctý mrtvý je muž,“ sdělil mluvčí povolžského regionálního centra ministerstva pro mimořádné situace Igor Panyšin. Záchranáři prý vědí o dvou dalších obětech, které se nacházejí v zadní části centra. Nezvěstných je pořád 16 osob.   

Požár podle úřadů nemusel mít tolik obětí, nebýt toho, že se lidé snažili zachránit své zboží. Podle mluvčího ministerstva pro mimořádné situace byli už všichni z centra evakuováni, když obchodníci v jedné části prorazili policejní kordón a vběhli do hořící budovy. Krátce nato se centrum začalo hroutit dominovým efektem.   

Odborníci nyní zjišťují možné příčiny zhroucení budovy. Jednou z nich mohla být skutečnost, že kovová konstrukce nebyla zajištěna proti ohni. Centrum zachvátil požár během deseti minut. Nosné konstrukce se tak velice rychle ocitly v zóně velkého žáru a začaly se tavit.   

Okolnosti neštěstí se dál vyšetřují. Policie už zahájila trestní stíhání - dosud zadržela dvě osoby. Ve čtvrtek Gusejna Rachmanova, ředitele společnosti Zarja, která centrum provozovala, a dnes jeho náměstka Nikolaje Kajekina. Kazaňský soud už na Rachmanova uvalil dvouměsíční vyšetřovací vazbu. Prý neorganizoval evakuaci a nezabránil lidem, aby se do centra vraceli zachránit své zboží, i když měl na starost bezpečnost.  

Úřady už podle agentury TASS začaly vyplácet kompenzace rodinám identifikovaných obětí a zraněných. Rodiny zemřelých by prý měly dostat po milionu rublů (zhruba 420 tisíc korun) a zraněných v závislosti na závažnosti postižení 200 tisíc až 400 tisíc rublů.