CIA: Islámský stát je tak mocný díky sociálním sítím

Washington - Islámskému státu se daří i díky tomu, že šíří svou ideologii na sociálních sítích, uvedl šéf americké CIA John Brennan. Stoupenci IS si už dokonce vytvořili vlastní sociální síť. „Nové technologie mohou pomoci skupinám, jako je IS, koordinovat operace, přilákat nové rekruty, šířit propagandu a inspirovat stoupence po celém světě, aby jednali jejich jménem,“ upozornil Brennan. Spojené státy se stále víc obávají útoků osamělých radikálů.

Šéf CIA: Islamistům pomáhají šířit ideologii sociální sítě (zdroj: ČT24)

Radikálové z IS jsou dobře vyzbrojení a mají dostatek finančních zdrojů, okomentoval šéf CIA fakt, že se zatím oslabit islamisty příliš nedaří. „Úspěšní jsou i proto, že využívají nové nástroje jako sociální sítě, síla moderní komunikace také hraje svou roli,“ podotkl Brennan s tím, že skupina představuje vážné nebezpečí nejen pro Blízký východ, ale i pro Spojené státy a jejich partnery.

Brennan o hrozbách dnešního světa 

„Hrozbu terorismu značně umocňuje dnešní propojený svět, kde událostí v jednom koutě světa můžete okamžitě podnítit reakci tisíce kilometrů daleko; a kde se může extremista připojit na internet a naučit se, jak provést útok, aniž by opustil domov. Přes všechny výhody s sebou přináší informační věk i řadu nových problémů, které mají vliv na misi CIA a jdou nad rámec boje proti terorismu.“

Tento týden uveřejnil Institut Brookings zprávu o tom, jak radikálové využívají sociální sítě, zejména Twitter. „Džihádisté ​​budou využívat jakoukoliv technologii, která bude pracovat v jejich prospěch,“ uvedl expert na on-line extremismus. IS je ale mnohem úspěšnější než jiné skupiny. Podle zprávy Brookings islamisté založili během posledních čtyř měsíců roku 2014 asi 46 tisíc účtů. Každý z nich měl v průměru tisíc následovníků.

„Většinu úspěchu IS na sociálních sítích lze přičíst relativně malé skupině hodně aktivních uživatelů – jde o 500 až 1000 účtů – kteří tweetují v koncentrovaných dávkách velké množství informací,“ oznámili autoři zprávy.  

Stoupenci IS si dokonce založili vlastní sociální síť. Twitter a Facebook totiž jejich účty vytrvale mažou. 5elafafabook tvrdí, že je na IS nezávislý, zjevně ale sdílí jeho hodnoty. „Bojujeme proti nepřátelům Alláhovy víry. Vládneme chalífátu prostřednictvím koránu a s Alláhovým svolením ovládneme celý svět. Umíráme stejně rádi, jako vy milujete život. Pokud máme zemřít, tak mučednictví je naše cesta,“ bylo napsáno na stránkách. Ty jsou podle listu The Wall Street Journal registrované prostřednictvím domény GoDaddy na uživatele z Mosulu. 

Americký ministr obrany Martin Dempsey řekl nedávno členům Kongresu, že úplného vítězství nad IS nebude dosaženo díky armádě, ale spíše skrze to, že se podaří zmařit pokusy IS šířit své ideály. 

Spojené státy stojí v čele arabské koalice, která útočí na pozice IS v Sýrii a v Iráku. Od léta už došlo na 2800 náletů. Americké úřady se v této souvislosti obávají možných útoků ze strany lidí, kteří se přidali k radikálům a chystají se vrátit do vlasti. Od minulého roku odjelo na Blízký východ bojovat více než 100 sympatizantů IS z USA.  

Desítky lidí byly zadrženy a obviněny z podpory IS přímo ve Spojených státech. Před pár dny policie zadržela trojici cizinců žijících v New Yorku, kteří čelí obvinění z podpory IS. Jeden z mužů - Abdurazul Jurabojev z Uzbekistánu - na sebe americké tajné služby upozornil, když na internetu psal zprávy v uzbečtině o tom, že by se chtěl připojit k IS, a pokud bude požádán, je ochoten zabít prezidenta Baracka Obamu. 

FBI pátrá po totožnosti džihádisty amerického původu
Zdroj: ČT24

Před osamělými radikály varoval v posledních dnech i šéf FBI. „Představuje pro nás obrovskou výzvu najít lidi, kteří slyší na volání Sirén, sledovat ty, kteří cestují, a najít ty, kteří se chtějí radikalizovat, zůstat tady, a pustit se do vražedného chování,“ podotkl James Comey. 

V minulých dnech promluvil z vazby muž obviněný z plánování útoku na Kapitol. Vláda mu chce kontakty s okolím omezit. Bojí se, že takto může vysílat skryté vzkazy teroristům. „I přes mé zajetí se dozvuky nezastaví. I když to měl být velký útok proti Americe, tak události, které budou následovat, budou nebezpečné a ohromnější,“ tvrdí Christopher Cornell.

  • Někteří imámové v Americe spolupracují s FBI a snaží se - hlavně mladé, kteří chodí do mešit - od úmyslu připojit se k radikálům odradit.

Podle velitele severoamerické vzdušné obrany patří možné akce radikálů mezi největší bezpečnostní hrozby na americké pevnině - spolu s mezinárodními zločineckými organizacemi a počítačovými útoky.