Neodjíždějte z Moskvy, chystá se důležité prohlášení, vyzval prý novináře Kreml

Moskva - Kreml prý požádal novináře, aby neodjížděli na víkend, protože se v nejbližších dnech chystá důležité prohlášení. Uvedl to server vlasti.net s odvoláním na zdroj tiskové služby ruského prezidenta. Informaci nepřímo potvrdil i generální ředitel Střediska politických informací Alexej Muchin.

Muchin rovněž nevyvrátil, že prezident Vladimir Putin je v současné době indisponován. „Připravte se, prezident vás teď všechny potřebuje,“ napsal na Twitteru. Spekulace ohledně Putinova zdravotního stavu odmítl komentovat. „Buďte silní - Putin přešel ve vaší hře na další level,“ napsal později.

Kreml zveřejnil fotografie z dnešního Putinova jednání s předsedou nejvyššího soudu a také ohlásil, že Putinova zrušená cesta do Kazachstánu z tohoto týdne se uskuteční v pondělí 16. března. Záběry z Putinovy schůzky odvysílala i ruská státní televize.

Fakt, že se 62letá hlava Ruské federace zhruba týden neukázala na veřejnosti a že odřekla návštěvu Astany, vyvolal v ruských i světových médiích otázky po prezidentově zdravotním stavu. Jednou ze spekulací byla i mozková mrtvice, kterou Putin prý prodělal. Kreml tyto zprávy popřel s tím, že prezident je zdravý a že fámy jsou následkem jarní únavy novinářů. Na sociálních sítích se šíří i zvěsti, že jeho milenka Alina Kabajevová mu ve Švýcarsku porodila dítě.

Snímek z jednání Vladimira Putina s předsedou nejvyššího soudu Vjačeslavem Lebeděvem
Zdroj: ČTK/AP/Alexei Druzhinin

Informace k Putinově schůzce s předsedou nejvyššího soudu Vjačeslavem Lebeděvem na webu Kremlu uvádějí, že jednání se uskutečnilo v prezidentské rezidenci Novo-Ogarjovo na předměstí Moskvy. V roce 2012 Putin ohlásil, že se bude snažit toto sídlo ke své práci využívat častěji, aby ulevil husté moskevské dopravě. Dopravní uzávěry a omezení související s přesunem prezidentské kolony prý totiž silniční dopravu v metropoli ještě více zatěžují.

Novináři početných ruských státních médií sledují hlavu státu na každém kroku a tiskový odbor Kremlu obvykle neváhá o Putinových aktivitách široce informovat. Politik je v Rusku na vrcholu své popularity, po anexi ukrajinského Krymu - právě v pondělí 16. března uplyne rok od připojení poloostrova k Rusku - se v očích vlasteneckých Rusů stal národním hrdinou. Nyní se ale před kamerami a objektivy novinářů týden neobjevil, což vyvolalo spekulace o prezidentově zdraví. K šířením nepotvrzených zvěstí přispěl i fakt, že Putin zrušil astanskou schůzku se svými protějšky z Kazachstánu a Běloruska Nursultanem Nazarbajevem a Alexandrem Lukašenkem. Moskva to nijak nevysvětlila, zprávy o Putinově nemoci ale popřela.