Vyhodíme do vzduchu Bílý dům, Eiffelovku a Big Ben, hrozí Islámský stát

Bagdád – Pumovými atentáty na západní cíle, především na Bílý dům, Eiffelovu věž nebo Big Ben, vyhrožuje na nové nahrávce organizace Islámský stát (IS). Mluvčí IS Abú Muhammad Adnání hrozí také útoky na Řím a Jeruzalém a odmítá zprávy o tom, že džihádisté ztrácejí půdu pod nohama a že byli nuceni ustoupit iráckým vládním a kurdským jednotkám u města Tikrít.

Zatímco nepřátelé IS chtějí dobýt zpátky irácká města, organizace se prý zaměřila na Západ. „Islámský stát přetrvá – pouze nabere sílu a dosáhne dalších vítězství,“ řekl Adnání na nahrávce s tím, že IS se rozšíří do dalších zemí v regionu, jako je Afghánistán, Pákistán nebo Spojené arabské emiráty. Adnání dále vyhrožuje, že IS vyhodí do povětří Bílý dům, Big Ben a Eiffelovu věž a následně se „s pomocí Alláhovou“ zmocní „Paříže, Říma, Jeruzaléma a muslimské Iberie“. „Chceme Kábul, Karáčí, Rijád, Teherán, Bagdád, Damašek, Jeruzalém, Káhiru, Saná, Dauhá, Abú Zabí a Ammán,“ vyjmenoval dále.

Křesťané a židé podle něj mají jen dvě možnosti – konvertovat k islámu nebo „zaplatit cenu nejvyšší, až jejich armády budou vyhnány z Mohamedova poloostrova, z Jeruzaléma a ze všech muslimských území“. Pokud se rozhodnou pro třetí možnost a budou pokračovat v nynější cestě, budou toho prý litovat. „Židé a křižáci jsou zbabělí a slabí,“ říká Adnání. „A slaboši a zbabělci nemohou vyhrát.“

Hlídka u Eiffelovy věže
Zdroj: ČT24

Islámský stát přijal slib věrnosti od Boko Haram

Mluvčí dále potvrdil, že IS přijal slib věrnosti od nigerijské radikální organizace Boko Haram. Ta se přihlásila k extremistům ovládajícím části Iráku a Sýrie minulý týden. Obě skupiny se snaží vytvořit vlastní státy s přísnými islámskými pravidly. „Náš chalífa, Alláh jej ochraňuj, akceptoval slib loajality od našich bratrů z Boko Haram, takže gratulujeme muslimům a našim džihádistickým bratrům v západní Africe,“ uvedl mluvčí s odkazem na vůdce organizace Abú Bakra Bagdádího.

Boko Haram jsou pod tlakem ofenzivy jednotek Nigérie a okolních států, který podle úřadů přivedl islamisty na pokraj likvidace. Mluvčí se na nahrávce obrací na muslimy, kteří se nemohou zapojit do bojů po boku radikálů v Iráku či Sýrii, aby pomohli těm v Africe.

Španělská policie zadržela osm mužů, kteří prý plánovali útoky

Španělská policie dnes zadržela osm údajných stoupenců islamistů, které podezírá z plánování útoků v zemi a verbování bojovníků pro IS v Sýrii a Iráku. Policisté nyní v souvislosti se zátahem prohledávají budovy v Barceloně, Geroně na severovýchodě a Ciudad Real a Ávila v centrální části Španělska. Jde o několikátou policejní operaci proti islamistickým radikálům v zemi. Od letošního ledna policisté zadrželi již 21 lidí.