Džihádský pakt stvrzen? IS na videu přijal „slib věrnosti“ od Boko Haram

Bagdád - Islámský stát (IS) přijal slib věrnosti od nigerijské radikální organizace Boko Haram. Vyplývá to z nahrávky, kterou IS zveřejnil ve čtvrtek. Nigerijská organizace se přihlásila k extremistům ovládajícím části Iráku a Sýrie minulý týden.

Zástupce IS na nahrávce hovoří o tom, že hlavní cíl islamistů, tedy vytvoření chalífátu, se nyní přenáší i do západní Afriky. Zároveň zpochybnil zprávy o nedávných úspěších protiislámské koalice v Sýrii či Iráku a vyzval muslimy k rozšíření milic na západě Afriky. Pravost nahrávky ale zatím nebyla potvrzena.

Obě skupiny se snaží vytvořit vlastní státy s přísnými islámskými pravidly. „Náš chalífa, Bůh jej ochraňuj, akceptoval slib loajality od našich bratrů z Boko Haram, takže gratulujeme muslimům a našim džihádistickým bratrům v západní Africe,“ uvedl na čtvrteční nahrávce mluvčí IS s odkazem na vůdce organizace abú Bakra Bagdádího. 

Boko Haram se obrátili na IS ve chvíli, kdy jsou pod tlakem ofenzivy jednotek Nigérie a okolních států, který podle úřadů přivedl islamisty na pokraj likvidace. Rovněž Islámský stát čelí v Iráku postupu vládních a kurdských jednotek u města Tikrít. 

Šéf IS Bagdádí už v listopadu přijal věrnost od menších hnutí džihádistů v Egyptě, Libyi, Alžírsku, Jemenu a Saudské Arábii. Při útocích islamistů, jejichž násilí vedlo k odložení voleb a vážně ohrožuje politickou stabilitu Nigérie, zemřelo za posledních šest let okolo 13 tisíc lidí. 

Boko Haram vzniklo v roce 2002 původně jako protestní hnutí proti západnímu stylu vzdělávání v afrických školách. Samotný název znamená „Západní vzdělávání je zakázáno“.

S ozbrojenými operacemi začalo před šesti lety. Radikání hnutí má na svědomí tisíce obětí, zejména na severovýchodě Nigérie.

Během své expanze neváhá útočit na policii nebo střediska OSN v nigerijské metropoli. Před nedávnem začalo pronásledovat obyvatele příhraničních oblastí sousedních států.