Sýrie se za čtyři roky války propadla do tmy

Damašek – Syrská válka, která si za čtyři roky vyžádala přes 200 tisíc mrtvých a miliony uprchlíků, zdecimovala i syrskou infrastrukturu včetně energetiky. Z nyní zveřejněných satelitních snímků je patrné, že ve srovnání s předválečnými lety je v zemi vyřazeno přes 80 procent světelných zdrojů. Země se v poledních letech propadla do tmy.

Jak se Sýrie propadala do tmy (zdroj: ČT24)

Srovnáním snímků se zabývali vědci z čínského Wu-chanu a jejich výsledky zveřejnila koalice několika nevládních organizací. Největší tma je v Aleppu, kde v noci oproti předválečným letům chybí 97 procent světel. „Sýrie se propadla do tmy doslova i přeneseně,“ prohlásil bývalý britský ministr zahraničí David Miliband, který patří k jedné z nevládních skupin sdružených v organizaci #withSyria.

„Údaje o nočním osvětlení nikdy nelžou. Čím více tmy, tím je tam více vystěhovaných osob, více poničené infrastruktury a víc výpadků proudu. Snímky jsou pořízeny z výšky 800 kilometrů nad Zemí a mohou nám pomoci pochopit utrpení, jemuž jsou Syřané denně vystaveni,“ řekl autor studie Si Li.

Podle něj to, že jsou domy v noci temné, neznamená vždy, že jsou zničené. Lidé večer nesvítí, aby jejich příbytky nebyly terčem leteckých útoků.

Na relativně dobrý stav infrastruktury se dá ze satelitních snímků usuzovat jenom v Damašku a jeho okolí a také v pohraniční Kunajtře na Golanech. V těchto dvou lokalitách ubylo nočního světla jenom o 35, respektive 47 procent.