Požár kazaňského nákupního centra: sedm mrtvých, 55 zraněných

Moskva – Nejméně sedm mrtvých a 55 zraněných si vyžádal středeční požár nákupního centra v ruské Kazani. Bilance nemusí být konečná, neboť dalších 25 osob je stále pohřešováno. Policie prý kvůli požáru už zatkla jednu osobu.

Příčina požáru zatím není známa, podle předběžných prohlášení oheň vypukl v poledne v kavárně v prvním patře střediska Admiral. Plameny se poté rychle rozšířily po celém objektu a zachvátily na 4000 čtverečních metrů nákupního centra. Hasiči požár likvidovali bezmála devět hodin. Část budovy se kvůli ohni a žáru zřítila. Jak informuje agentura RIA Novosti, v rámci vyšetřování byl zadržen ředitel komplexu Gusejn Gachramanov.

Podle dosavadních informací při požáru přišlo o život šest mužů a jedna žena. Jedním z mrtvých je Ázerbájdžánec, dvě oběti jsou z Tádžikistánu.

Podle republikového ministerstva pro mimořádné situace je třeba ještě prohledat přes 8000 krychlových metrů rozvalin, zda pod nimi nejsou další oběti, což může trvat i několik dní. Náčelník povolžského regionálního centra ministerstva pro mimořádné situace Igor Panyšin upřesnil, že mezi pohřešovanými jsou občané zemí Společenství nezávislých států (většina bývalých sovětských republik) a Vietnamu, z nichž někteří v obchodním centru pracovali. Uvedl také, že se podařilo zachránit 650 lidí.

Příčina požáru zatím není známa, ale policie už zahájila trestní stíhání a zatkla jednu osobu. Interfax napsal, že jde o Gusejna Rachmanova, ředitele společnosti Zarja, která centrum provozovala.

Podle dosavadních poznatků oheň vypukl v kavárně v prvním patře střediska. Plameny se pak rychle rozšířily po celém objektu a celkem zachvátily na 4000 čtverečních metrů nákupního centra. Hasiči požár likvidovali bezmála devět hodin. Část budovy se kvůli ohni a žáru zhroutila.

Požár kazaňského nákupního centra Admiral
Zdroj: ČTK/AP/Nikolay Alexandrov