Zmizení Putina hýbe sociálními sítěmi. Mrtvice to není, tvrdí Kreml

Moskva - Zrušená cesta do Kazachstánu i podpis dohody s Jižní Osetií. Ruští novináři řeší, kam se poděl ruský prezident. Na veřejnosti se už neobjevil týden. Na internetu se proto šíří různé spekulace - třeba o tom, že měl mrtvici. Putinův mluvčí to ale popřel. Prý jde o fámy způsobené jarní únavou žurnalistů. Šéf Kremlu by se podle něj mohl objevit na veřejnosti už dnes. Kauzy „zmizelý Putin“ se rychle chytily sociální sítě, kde se šíří řada vtipů.

Poslední vystoupení šéfa Kremlu před kamerami se konalo minulý týden ve čtvrtek, kdy se Putin v Moskvě setkal s italským premiérem Mateem Renzim.

Na sociálních sítích se už šíří nejrůznější vtipy. Někteří si vzpomněli na loňské zmizení severokorejského diktátora Kim Čong-una. Jiní píšou: „Putin zmizel, nehledejme ho“. Další pak v souvislosti s ukrajinskou krizí říkají, že „Putin byl přece celý minulý rok na Ukrajině“. Objevily se i humorné tweety o tom, že Putin právě hledá vraha opozičního politika Borise Němcova. Na zvěsti o možné mrtvici reagovali někteří připomenutím Stalinovy smrti – tomu se stala právě mrtvice osudnou.

Portál Kremlu zveřejnil v uplynulých dnech Putinovy fotografie, které prý dokumentují jeho pracovní schůzky. V úterý se údajně sešel s šéfem Jamaloněneckého autonomního okruhu Dmitrijem Kobylkinem. Podle zdrojů agentury RBK se s ním ale prezident setkal už minulý týden. Na Twitteru se navíc začalo řešit, že si Putin vzal stejnou kravatu na jiné jednání o dva dny dříve. 

Putinova cesta do Kazachstánu byla navíc bez vysvětlení odvolána. Šéf Kremlu měl jednat s kazašským prezidentem Nursultanem Nazarbajevem a jeho běloruským kolegou Alexandrem Lukašenkem. Kazašská média spekulují, že se ruský prezident zřejmě necítí dobře. „Ve skutečnosti se šéfové tří států rozhodli odložit setkání v Astaně o několik dní,“ sdělil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Setkání by se prý mohlo uskutečnit příští týden.

Prezident prý žádné zdravotní potíže nemá. „Jakmile se na jaře objeví slunce a jaro je ve vzduchu, přichází únava,“ řekl Peskov v narážce na syndrom jarní únavy. „Někteří sní o rezignaci (šéfa společnosti Rosněfť) Igora Sečina, další o demisi vlády a jiní zase neviděli Putina několik dní v televizi,“ dodal. Kreml prý bere zmíněnou únavu s klidem a bude s trpělivostí odpovídat na dotazy.   

Podle Peskova je Putin v neustálém kontaktu s vládou, státními společnostmi a bankami. „Schůzky má pořád, ne všechny jsou ale veřejné,“ řekl mluvčí. „Agenda je velmi nabitá, souvisí s krizemi a tak podobně,“ dodal. 

Že ale v Kremlu něco není v pořádku, prý nazančuje fakt, že ve středu nebyla formálně podepsána dohoda mezi Ruskem a gruzínskou odštěpeneckou Jižní Osetií. Dokument, který je podle Tbilisi krokem k anexi, byl předběžně podepsán v únoru. Teď bylo jeho formální stvrzení odloženo s tím, že ne vše je zcela dopracováno. Jihoosetská delegace se o odkladu údajně dozvěděla až poté, co přicestovala do Moskvy. 

Uklidnění nepřispělo ani Peskovovo oznámení, že se prezident Putin nezúčastní dnešního výročního setkání vysokých představitelů kontrarozvědky FSB.

Horizont: Kde je Putin? (zdroj: ČT24)