Obamova ochranka havarovala u Bílého domu

Washington - Dva své zaměstnance vyšetřuje ochranka amerického prezidenta Baracka Obamy. Muži měli se svým vozem nabourat do bezpečnostních zábran u Bílého domu, když se vraceli z noční oslavy. Jeden z nich je údajně členem nejužšího okruhu prezidentových ochránců. Oba agenti byli postaveni mimo službu.

Další přešlap Obamových ochránců (zdroj: ČT24)

K incidentu došlo minulou středu. Podle listu The Washington Post jeli příslušníci Obamovy ochranky ve služebním automobilu poté, co „propili celou noc“. Jeden z nich je údajně členem nejužšího okruhu prezidentových ochránců. Vyšetřování vede generální inspekce amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti. 

Aféry se množí

Tajná služba Spojených států (USSS) se v uplynulých letech potýkala s opakovanými blamážemi. Nejhorší případ toho druhu se stal loni v září, kdy bývalý americký voják Omar Gonzales vyzbrojený nožem pronikl až dovnitř Bílého domu, aniž si ho ochranka všimla. Šéfka prezidentovy ochranky Julia Piersonová kvůli tomu rezignovala.

Dvaačtyřicetiletý Gonzalez, který v minulosti sloužil jako voják, přelezl 19. září plot u Bílého domu a hlavním vchodem vešel dovnitř, aniž na jeho počínání reagovala ochranka a odstřelovači. Tajná služba Gonzaleze zadržela v době, kdy prezident Barack Obama s rodinou zamířil na víkend do Camp Davidu. Gonzalez při zadržení ochrance sdělil, že chtěl Obamu varovat, neboť se „hroutí atmosféra“. Nyní čelí obvinění z nezákonného vstupu na pozemek prezidentského sídla s nebezpečnou zbraní, za což mu hrozí až desetiletý trest vězení.

Barack Obama
Zdroj: EPA/MICHAEL REYNOLDS/ISIFA

Kritice čelili agenti už v roce 2012. Před návštěvou prezidenta Baracka Obamy v Kolumbii trávila asi desítka členů ochranky večer s najatými prostitutkami.

Vydáno pod