Džihádisté ničí další památky - v iráckém Chorsábádu i v Libyi

Bagdád - Bojovníci z radikálního hnutí Islámský stát (IS) podle iráckých úřadů poničili části dalšího starověkého města. Přesný rozsah škod, které v Chorsábádu nedaleko Mosulu napáchali, ale není znám. Památky jiných kultur a vyznání začali ničit i libyjští radikálové, kteří se hlásí k IS. Pod lžícemi bagrů a kladivy prý zmizelo v této severoafrické zemi několik súfiských svatyní.

Sedmadvacet staletí starý Chorsábád byl jedním z významných měst v Asyrské říši a proslul díky obřím sochám okřídlených býků s lidskou hlavou. Irácké úřady uvedly, že už několik dnů ověřovaly informace o tom, že poté, co islamisté ničili památky ve starověkých městech Hatra, Nimrúd a Ninive, napáchali škody i v Chorsábádu. „Byly strženy městské zdi a některé části chrámů, ale přesný rozsah škod neznáme. Drancovali tam a pak bourali,“ řekl šéf iráckého úřadu pro archeologické památky Kajs Rašíd.

Islámský stát vyhlásil v části Iráku a Sýrie chalífát. Na území, které ovládá, se nacházejí jedny z nejvýznamnějších archeologických nalezišť na světě. Radikální hnutí odmítá vše, co není v souladu s jeho interpretací sunnitského islámu. Jeho členové ničí prastaré památky, nicméně podle úřadů leckde ničí jen kopie a originály prodávají, aby získali peníze. Zvěrstva IS na starověkých pokladech odsoudila OSN jako válečný zločin a útok proti společnému dědictví celého lidstva, řádění islamistů tím však nezastavila.

Irák požádal mezinárodní leteckou koalici, která pomáhá bojovat proti islámským radikálům, aby archeologická naleziště ochránila. Rašíd také uvedl, že Irák Američany požádal o satelitní snímky Chorsábádu a Hatry, aby odborníci mohli vyhodnotit rozsah škod. Američané je ale prý ještě nedodali. Jen v severoirácké provincii Ninive mají radikálové z IS pod kontrolou 1700 archeologických nalezišť, řekl Rašíd.

Památky v iráckém Chorsábádu
Zdroj: Marie-Lan Nguyen/Wikipedia

Radikálové ničí památky už i v Libyi

Také libyjští radikálové, kteří se hlásí k hnutí Islámský stát, začali prý po vzoru své mateřské organizace ničit památky připomínající jiné kultury a vyznání. Fotografie zachycující demolici památek zveřejnila libyjská odnož IS na svém twitterovém účtu. Muži, kteří svatyně ničí, jsou údajně členy „náboženské policie“. Není zcela jasné, kdy ani kde k ničení pamětihodností došlo. Sami autoři příspěvku uvádějí, že se tak stalo v „Tripoliské provincii“.

Radikální skupiny, které se hlásí k IS po celém muslimském světě, se často označují za provincie chalífátu, jenž loni v červnu na území Sýrie a Iráku vyhlásil vůdce IS abú Bakr Bagdádí. Například egyptská odnož IS se označuje za Sinajskou provincii.

Súfismus je mystická forma islámu, která se objevila v 8. století a je plná rituálů a zaříkávání. Na rozdíl od islamismu se vyznačuje velkou tolerancí. Hrobky svatých mužů súfismu považují radikálové za modlářství. Případy jejich ničení se objevily už i na jiných místech muslimského světa, například v maliském Timbuktu.

Islamisté ničí památky v Libyi
Zdroj: ČT24/Twitter

Italský novinář Ferrari se obává atomizace Blízkého východu

Jak v rozhovoru pro ČT24 poznamenal italský novinář a expert na muslimské země Antonio Ferrari, na Blízkém východě je celá řada států, které již vlastně nejsou státy. „Stát má hranice, území – a my vlastně nevíme, kde je Islámský stát, kde je Sýrie, kde je Irák. Nevíme ani přesně, kde je stát v Libyi, protože ta se nachází v rukou kmenů. A také nevíme, jak to vypadá v Kurdistánu, kde je pět menších oblastí,“ připomněl. Skutečnost, že zde jsou státy, které přestávají existovat, je důvod k velikému znepokojení. V budoucnosti budeme čelit tomu, že nebudou jasné hranice. Znovusjednocení Blízkého východu zřejmě nebude možné a hrozí spíše další atomizace této oblasti, poznamenal Ferrari.

Antonio Ferrari: Na Blízkém východě nebudou jasné hranice (zdroj: ČT24)