Na uniformní krabičky cigaret si asi budou muset zvykat i Angličané

Londýn - Dolní sněmovna britského parlamentu se jednoznačně vyslovila pro zavedení jednotných obalů cigaret. Zákon, proti němuž protestují tabákové společnosti, musí ještě schválit Sněmovna lordů, tedy horní parlamentní komora. Platit by měl od příštího roku v Anglii. Stejné opatření hodlá časem zavést i Wales, Severní Irsko a Skotsko. Irsko podobný zákon schválilo už počátkem března.

Pro zákon se vyslovilo 367 poslanců, 113 jich bylo proti. Vláda si od nevýrazných standardizovaných krabiček slibuje, že přispějí ke zlepšení veřejného zdraví a omezení počtu dětských kuřáků. Podobná legislativa platí už dva roky v Austrálii, kde se cigarety prodávají v jednotných olivově zelených krabičkách s fotografiemi orgánů poškozených kouřením. Značka cigaret je uvedena jen malým a všude stejným písmem.

Nový zákon se nelíbí tabákovým koncernům, které tak zřejmě přijdou o část zisků. Výrobci cigaret argumentují tím, že nový zákon porušuje právo duševního vlastnictví a povede k nárůstu falzifikátů a pašovaných cigaret.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK