Americké zbraně pro Ukrajinu: Drony, humvee a radary

Kyjev - Spojené státy poskytnou Ukrajině neozbrojené bezpilotní letouny a vojenská terénní vozidla Humvee. Podle nejmenovaných zdrojů agentury AP půjde o průzkumné létající prostředky Raven, které je možné vypouštět z ruky, 200 vozidel Humvee a 30 obrněných vozů téže značky. Součástí pomoci v boji proti proruským separatistům budou také například radary proti minometným střelám.

Podle AP dodávky slíbil americký viceprezident Joe Biden ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi v telefonickém rozhovoru. Půjde o nesmrtonosné prostředky. Drony a další vybavení (bez aut) budou údajně v hodnotě 75 milionů dolarů (téměř dvě miliardy korun). Část pomoci, včetně 30 obrněných humvee, by podle agentury Reuters z amerického ministerstva obrany měla odejít do několika týdnů a další část později.

USA už Ukrajině dodaly vojenskou pomoc dříve, například právě radary proti minometným střelám nebo brýle pro noční vidění. Několik demokratických i republikánských zákonodárců ale opakovaně naléhá na prezidenta Baracka Obamu, aby Spojené státy dodaly Ukrajině i těžké zbraně. Někteří spojenci USA ze Severoatlantické aliance, především Německo a Francie, jsou ale proti dodávce zbraní na Ukrajinu, protože se obávají eskalace konfliktu.