Europoslanci odsoudili vraždu Němcova i Putinův styl vládnutí

Štrasburk - Europoslanci odsoudili vraždu ruského opozičního politika Borise Němcova. Kritizovali také Putinův autoritativní styl vládnutí nebo omezenou svobodu vyjadřování v Rusku. Europarlament navrhl rezoluci, která je podle europoslance Jiřího Pospíšila (nestr. za TOP 09) vůči Rusku značně kritická. „Říká, že Rusko vytváří podhoubí pro politické vraždy. Atmosféra strachu, která tam vůči opozici panuje, vytváří prostor pro to, aby byli političtí lídři takto vražděni nebo perzekvováni,“ uvedl europoslanec. O rezoluci se prý bude hlasovat zítra.

Vysoká představitelka EU pro zahraniční politiku Federica Mogheriniová, která Němcova označila za „demokrata, jenž vystupoval za demokratické Rusko a demokratický svět“, Rusko vyzvala k úplnému a transparentnímu vyšetření vraždy. Moskva by podle ní měla přestat vytvářet atmosféru nevraživosti.

Lotyšská poslankyně a bývalá eurokomisařka Sandra Kalnieteová prohlásila, že Němcovova vražda je „Putinovým poselstvím nenávisti celému demokratickému světu“. Politička vyzvala Evropu k zaujetí strategie vůči ruskému režimu. EU by měla podpořit například ruské novináře, prohlásila politička, jíž Rusko znemožnilo vstup na své území, když se chtěla zúčastnit pohřbu Němcova.

Podle českého europoslance z liberální frakce ALDE Pavla Teličky by Evropa měla mít strategii podpory občanské společnosti v Rusku.

Zaur Dadajev
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP

Ruští vyšetřovatelé se přiklánějí k verzi, že v případě vraždy Němcova šlo o osobní mstu zadržených Čečenců, které měl Němcov rozlítit tím, že se zastával francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo. Zaur Dadajev se měl k podílu na Němcovově vraždě přiznat, nakonec ale toto přiznání odvolal. Prý ho mučili.

Islamistickou stopu vyšetřování v Evropském parlamentu zpochybnil bývalý ruský premiér Michail Kasjanov. „Němcov byl zastáncem svobody vyznání a obhájcem práv menšin v Rusku, zejména muslimské komunity,“ prohlásil Kasjanov. „Kromě toho Boris vytrvale vystupoval proti válce v Čečensku,“ řekl politik, jenž byl premiérem ještě za prvního Putinova mandátu, ale nakonec skončil v opozici. „Ti, kteří nám namlouvají, že Němcova zabili muslimové, jsou lháři,“ dodal.

Europoslanec Jiří Pospíšil, nestraník za TOP 09 a STAN

„To, že měli být potenciální pachatelé ve věznici mučeni, považuji za mimořádně závažné. Může to svědčit o tom, že reálná verze může být zcela odlišná – to znamená, že je tu snaha najít za každou cenu pachatele, aby měl Kreml alibi a nebyl s politickou vraždou nějak spojován.“ 

Europoslanec Miroslav Poche, ČSSD 

„Je to verze (teorie vyšetřovatelů) velmi nedůvěryhodná. Nemohu soudit, zda je pravdivá, nebo ne, nicméně v posledních deseti letech došlo v Rusku k mnoha politickým vraždám a žádná z nich nebyla řádně vyšetřena. Takže rychlost dopadení údajného pachatele je zarážející.“

O protiruských sankcích se na zasedání europarlamentu hovořilo už dopoledne v debatě o přípravě summitu EU 19. a 20. března. Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans řekl, že sankce proti Rusku musí být nadále součástí strategie.
  
Šéf liberální frakce ALDE Guy Verhofstadt pak naléhal na jednotný postoj Evropské unie vůči Rusku. Je prý podle něj kontraproduktivní, když maďarský premiér Viktor Orbán s ruským prezidentem Putinem uzavírá energetickou dohodu, která jde proti energetické unii a když například španělský ministr zahraničí José Manuel García-Margallo prohlašuje, že sankce nic nepřináší. „Musíme jednat iniciativně, a ne vyčkávat, až si Putin promyslí další krok,“ varoval Verhofstadt.

Němcovova vražda
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Geovien So

Pětapadesátiletý Němcov byl zastřelen v pátek 27. února, když se svou přítelkyní kráčel po mostu v centru Moskvy nedaleko Kremlu. Opozice z vraždy někdejšího reformního vicepremiéra obviňuje současné nejvyšší ruské vedení včetně prezidenta Vladimira Putina. Němcov dlouhodobě Kreml kritizoval, v poslední době mu mimo jiné vytýkal přístup k ukrajinské krizi. Pod názvem Putin a válka údajně připravoval knihu shrnující důkazy o zapojení ruských ozbrojených sil do bojů na východní Ukrajině na straně proruských separatistů.

Vydáno pod