PODÍVEJTE SE: Krejčíř s Pistoriusem si ve vězení krátí čas fotbalem

Pretoria - Vězni z pretorijské věznice Kgosi Mampuru si stěžují, že se Radovanu Krejčířovi a Oscaru Pistoriusovi dostává zvláštní péče. List Daily Sun zveřejnil video, na němž uprchlý Čech a jihoafrický atlet hrají fotbal v civilním oblečení. Dvojice prý navíc dostává bohatou snídani.

Pistorius a Krejčíř: Hrátky ve vězení (zdroj: YouTube) (zdroj: ČT24)

Jihoafričtí vězni se bouří. Krejčíř s Pistoriusem to mají podle nich ve vězení snazší. „Barva vaší kůže by neměla sloužit jako cesta k tomu, že pro vás zákony neplatí,“ postěžoval si jeden z vězňů listu Daily Sun. 

Pistorius má údajně také možnost objímat a líbat návštěvníky, což normálně není povoleno. Podle zdrojů z věznice navíc dvojice dostává speciální snídani. Pistorius údajně pije čaj s mlékem, dostává ovoce, jako hrozny a ananasy, ale i minerální vodu. 

Nově se po internetu začalo šířit video, na němž si Krejčíř s Pistoriusem v civilu kopou na provizorním hřišti. Mluvčí odboru nápravných služeb Ofentse Morwane ale úřady brání: Krejčíř nebyl odsouzen, takže vězeňskou uniformu nosit nemusí, a Pistorius nosí tepláky na cvičení, aby zakryl protézy. 

Radovan Krejčíř a Oscar Pistorius – budoucí spoluvězni
Zdroj: SAPA / Werner Beukes / AP / Alon Skuy/ČTK

Že spolu dvojice využívá stejné sportovní náčiní, se ví od loňského listopadu. Krejčíř si tehdy v dopise věznici postěžoval, že cyklotrenažér a běžecký pás byly odstěhovány z jeho dosahu. Náčiní bylo instalováno na chodbě vedle jeho cely. „Moje náčiní bylo při jeho příchodu do tohoto zařízení nabídnuto panu Oscaru Pistoriusovi… bez mého vědomí,“ napsal Krejčíř. 

Úspěšný atlet si odpykává trest za zabití své přítelkyně 

Pistorius loni na svatého Valentýna zastřelil přes dveře koupelny ve svém domě svou přítelkyni Reevu Steenkampovou. Podle svého tvrzení si přítelkyni spletl s vetřelcem. Soudkyně ale rozhodla, že zabíjel z nedbalosti a do vězení musí na pět let. Podle jihoafrických právních expertů si bude muset Pistorius ve vězení odpykat minimálně jednu šestinu trestu (zhruba 10 měsíců), než bude moci požádat o podmíněné propuštění (čtěte víc). 

Krejčíř si zřejmě na soud počká ještě dlouho 

Soud s Krejčířem bude v JAR pokračovat nejdřív v červnu. V zemi je proti němu vedeno několik procesů. Jeden má objasnit vraždu Zimbabwana Phumlaniho Ncubeho, který pro Krejčíře údajně pracoval jako vymahač dluhů.

Další se týká pokusu o vraždu detektiva Paula O'Sullivana a policisty Nkosany Ximby. Ve třetím procesu je Krejčíř a pět dalších lidí obžalováno z únosu a mučení Bhekiho Lukheleho, ze kterého chtěli dostat informaci o jeho bratrovi. Ten prý pro Krejčíře převážel 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (asi 44 milionů korun) a s drogou zmizel. Krejčíř je stíhán i v Česku, které žádá Jižní Afriku o jeho vydání.