Islamisté na dalším videu ukazují, jak zabíjejí „izraelského špiona“

Rakká - Radikálové z Islámského státu (IS) zveřejnili na internetu další propagandistické video. Tentokrát na něm malý chlapec zdánlivě zastřelí údajného izraelského špiona. Podle islamistů jde o Araba Muhammada Musaláma z východního Jeruzaléma, který měl pracovat pro izraelskou tajnou službu Mossad.

Video trvá třináct minut. Musalám se nejprve přiznává ke spolupráci s Mossadem. Přiměli ho k ní prý jeho otec a starší bratr. Popisuje také svůj údajný nábor a trénink. Později je na záznamu zachycen starší, francouzsky hovořící muž a malý chlapec, kterého muž označuje
za „lvíče chalífátu“. Před nimi v oranžovém oděvu klečí Musalám.
  
„Židé, Alláh nás obdaroval možností zabíjet vaše bratry na francouzské půdě,“ uvedl na nahrávce muž zřejmě v narážce na útok na židovské lahůdkářství v Paříži, při němž v lednu zahynuli čtyři lidé. Muž rovněž varuje, že bojovníci IS brzy „osvobodí Jeruzalém“. Chlapec následně předstoupí před Musaláma a střelí ho do hlavy. Poté ho střelí ještě třikrát a arabsky při tom volá „Alláh je velký!“.

Islamisté
Zdroj: ČT24/ISIFA

Nahrávka se objevila na oficiálních účtech IS na sociálních sítích. Provedením se podobá dřívějším videím s vraždami rukojmích. Izraelské úřady údajně o existenci nejnovějšího videa vědí, nemohou prý ale zatím poskytnout žádné informace o jeho pravosti.

Musalámův otec Saíd v únoru uvedl, že jeho syn zmizel v Turecku, kam odcestoval jako turista. Později ale rodina přiznala, že Muhammad odešel přes Turecko do Sýrie s cílem připojit se k IS. Mladík prý záhy kontaktoval rodinu z bašty islamistů ve východosyrském městě Rakka a sdělil jí, že by se chtěl vrátit zpět domů. „Řekl mi, 'Tati, mám tady toho dost, válčí se tu a já chci zpátky domů',“ sdělil Saíd Musalám.

Před měsícem pak prý rodině zavolal neznámý člověk, podle něhož se pokusil jejich syn o útěk, IS ho ale zadržel na turecké hranici a uvrhl do vězení. Podle rodiny je tak pravou příčinou Muhammadovi smrti strach islamistů, že by ho po návratu do Izraele místní tajné služby donutily vyzradit tajné informace o jejich organizaci. 

  • Izrael od počátku Musalámova zmizení tvrdil, že odešel do Sýrie ve snaze připojit se k bojovníkům IS. Popřel také, že by mladík spolupracoval s kteroukoli izraelskou tajnou službou.

Už v polovině ledna zveřejnili radikálové video, na němž malý chlapec zastřelil dva údajné ruské agenty, které do Sýrie prý vyslala Federální bezpečnostní služba (FSB).

Islamisté napojení na Islámský stát unesli při útoku na ropného pole v Libyi i skupinu devíti pracovníků, mezi nimiž je také jeden Čech. Ten by mohl být v rukou téže skupiny, která je zodpovědná za vraždu 21 egyptských koptských křesťanů.

Hlavní postavu propagandistických videí IS představuje takzvaný Džihádista John. Podle britské rozvědky jde o Mohammeda Emwaziho, původem ze západního Londýna. Poprvé se objevil na záběrech loni v srpnu, když vraždil Foleyho. Má se za to, že se vyskytuje i na videích s vraždami dalších západních rukojmí – amerického novináře Stevena Sotloffa, britského humanitárního pracovníka Davida Hainese, britského taxikáře Alana Henninga a amerického humanitárního pracovníka Abdula-Rahmana Kassiga.