Povstalci hrozí Kyjevu kvůli okresům se zvláštním statusem

Kyjev – Příměří na východě Ukrajiny je až na výjimky dodržováno. Střílí se třeba na předměstí Doněcku a také u Mariupolu. Povstalci vyzvali parlament v Kyjevě, aby do tří dnů sestavil a schválil seznam okresů, na něž se bude vztahovat zvláštní správní režim. Tento bod je součástí minské mírové dohody. Separatisté hrozí, že pokud dokument nebude vytvořen, na další body ani nedojde.

Příměří na Ukrajině je vesměs dodržováno (zdroj: ČT24)

Čtvrtý z třinácti bodů dohody z Minsku ukládá ukrajinským poslancům, aby nejpozději do třiceti dnů od podpisu dohody, tedy do 13. března, schválili seznam území, jichž se má týkat zvláštní správní režim. O jeho podobě rozhodl Kyjev už v září loňského roku.   

  • Zvláštní status dává povstaleckým zónám značnou správní autonomii včetně neodvolatelnosti zvolených poslanců, vytváření vlastních bezpečnostních složek a přednostního financování z centra.
  • Počítá i s amnestií pro „účastníky událostí v Doněcké a Luhanské oblasti“ a zaručuje obyvatelům vzbouřeneckých oblastí právo využívat ruštinu ve veřejném životě.   

Ukrajinský parlament zatím o seznamu oblastí se zvláštním statusem nejednal. Podle některých kyjevských médií může být problémem vymezení hraniční linie mezi povstaleckým územím a okresy kontrolovanými ukrajinskou vládou. „Pokud parlament dokument neschválí, nebude možné realizovat řadu dalších bodů minských dohod,“ prohlásil představitel doněckých vzbouřenců Denis Pušilin. Pasivita ukrajinských poslanců prý může ohrozit výměnu válečných zajatců či připravovanou ústavní reformu. 

Na západním předměstí Doněcku se dál ozývá střelba. Rebelové, kteří oblast kontrolují, tvrdí, že pálí ukrajinská armáda. „Bitva pokračuje. Každý den se střílí, i z těžkých zbraní,“ konstatoval jeden ze členů povstalecké jednotky. 

Správce farnosti Alexandr Namagonov v Doněcku:

„Všichni touží po návratu, každý den mi volají a pláčou. Říkají, chceme se vrátit, ale nevíme kam, protože všechny domy byly zničeny.“ 

Sporadické incidenty hlásí obě strany konfliktu i pozorovatelé OBSE. Asi 750 metrů od zničeného letiště v Doněcku dnes členové mise zaznamenali opakovanou palbu z ručních zbraní a kulometů. V centru města pak kontroloři spatřili dva neoznačené tanky mířící na sever. U obce Komsomolske nedaleko ruských hranic jim prý povstalci neumožnili konat svou práci.

Kyjev mluví o provokacích a přičítá je jednotkám, které nepodléhají velení separatistů. Zároveň rebely obviňuje, že příměří využívají k hromadění zbraní. „Včera jsme zaznamenali 31 případů ostřelování našich pozic ze strany nepřítele, z toho v pěti případech šlo o dělostřelectvo,“ konstatoval mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko. Separatisté prý ostřelují pozice armády u Mariupolu.

O stahování těžké výzbroje se vedou největší spory. Ukrajinský prezident Petro Porošenko už ale včera potvrdil, že separatisté techniku z linie dotyku skutečně odvážejí.

Povstalecká agentura DAN oznámila, že „armáda Doněcké lidové republiky“ zahájila vojenské cvičení s bojovou střelbou. Třídenní cvičení má prověřit útočné schopnosti jednotek. Agentura podotýká, že vojenská cvičení organizovaná v povstaleckých zónách minské mírové dohody nezakazují.