Ruský deník: Vražda Němcova se mohla plánovat už před Charlie Hebdo

Moskva – List Moskovskij Komsomolec zveřejnil snímky údajně pořízené v době vraždy opozičního politika Borise Němcova. Hlavního podezřelého zachytily bezpečnostní kamery v autě. Stejné auto se přitom nacházelo v říjnu 2014 – tedy dlouho před útokem na Charlie Hebdo – poblíž Němcovova domu. List neuvedl, odkud snímky získal. Podle ruských vyšetřovatelů byla vražda nejspíš osobní mstou dvou Čečenců, nikoli zločinem na objednávku. Píše to ruská agentura Rosbalt. Pachatelům mělo vadit, že se Němcov zastával francouzského satirického časopisu.

Karas: Vyšetřovatelé se kloní k verzi osobní pomsty (zdroj: ČT24)
  • Čečenec Zaur Dadajev se měl k podílu na Němcovově vraždě přiznat - dnes ale údajně toto přiznání odvolal. Další z hlavních podezřelých, Beslan Šavanov, spáchal sebevraždu, když prchal před policií. Oba muži bývali bojovníky speciálního čečenského policejního praporu Sever. Ten spadá pod velení vojsk ministerstva vnitra Ruské federace. 

„Shromážděné důkazy a výpovědi zadržených jednoznačně ukazují na to, že vražda Němcova byla osobní akcí Dadajeva a Šavanova, žádní objednavatelé nebyli,“ napsala agentura Rosbalt. Verze o organizovaném spiknutí ale ještě odložena nebyla. 

Dadajev a Šavanov po odchodu od policie marně hledali práci a věnovali se údajně studiu islámu. Po lednovém islamistickém útoku na redakci francouzského časopisu Charlie Hebdo je prý rozhořčilo stanovisko některých ruských politiků včetně Němcova, kteří se redakce satirického týdeníku zastávali. „Rozhodli se pomstít a zvýšit si tak autoritu mezi obyvateli severního Kavkazu, zejména Čečenska a Ingušska,“ napsal Rosbalt.   

Rusové oplakávají Němcova
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Denis Tyrin

Verzi o osobní mstě dvou Čečenců údajně potvrzují i policejní zdroje ruského listu Kommersant. Dadajeva a Šavanova prý rozezlily i útoky ruské opozice proti prezidentu Vladimiru Putinovi a čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi.  

Dadajev ale ve vazbě své původní přiznání odvolal, napsal list Moskovskij komsomolec. „Celou dobu na mě křičeli, že jsem zabil Němcova. Odpovídal jsem, že ne. Jedenáct let jsem bojoval se zločinci a hájil zájmy Ruska, a teď mě ani nepustí ke slovu,“ řekl moskevskému listu. Zpravodaj deníku se prý do vazební věznice dostal jako člen občanské kontrolní komise.

Opozice tuto verzi příběhu odmítá

Opozice islamistické stopě nevěří a obává se, že pravý viník nebude potrestán. „Naše nejhorší obavy se naplnily. Ten, kdo stiskl spoušť, bude obviněn, zatímco ti, kdo si skutečně objednali zabití Němcova, budou volní,“ uvedl Němcovův kolega Ilja Jašin na Twitteru. „Nesmyslná teorie vyšetřovatelů týkající se islamistických motivů jen vyhovuje Kremlu a nevrhá ani stín viny na Putina,“ tvrdí opoziční politik.  

Miroslav Karas, zpravodaj ČT

„Ruská opozice připomíná, že Němcov jen velmi málo hovořil na téma Charlie Hebdo. Vyjádřil se několikrát na svém blogu, kde odsoudil teroristy, nikoli islám. Opozici se zdá stopa, s níž přicházejí vyšetřovatelé, nesmyslná. Říká, že je to pouze tvrzení, kterým vyšetřovatelé chtějí odvést pozornost od skutečných objednavatelů vraždy, za něž opozice považuje Kreml.“

Teorie se nezamlouvá ani listu Moskovskij Komsomolec. Ten zveřejnil nové snímky s Dadajevem sedícím v době vraždy na předním sedadle automobilu, který se už v říjnu loňského roku pohyboval poblíž Němcovova domu. Gangsteři si měli auto pořídit už v září. „Je to náhoda? Pokud měl podezřelý už dříve políčeno na Němcova, tak předpokládaný hlavní motiv není možný. Loni v říjnu ještě k útoku na redakci Charlie Hebdo nedošlo, ani k Němcovově prohlášení, které údajně rozhněvalo muslimy,“ podotkl ruský list.

Dadajev navíc ve vazbě své původní přiznání odvolal, napsal Moskovskij komsomolec. „Celou dobu na mě křičeli, že jsem zabil Němcova. Odpovídal jsem, že ne. Jedenáct let jsem bojoval se zločinci a hájil zájmy Ruska, a teď mě ani nepustí ke slovu,“ řekl moskevskému listu. Zpravodaj deníku se prý do vazební věznice dostal jako člen občanské kontrolní komise.

Zadržení v kauze Němcov
Zdroj: ČT24/ČTK/SCANPIX SWEDEN// AA / TT

V moskevské vazební věznici je nyní pětice podezřelých: kromě Dadajeva ještě bratři Anzor a Šagid Gubaševovi, Chamzad Bachajev a Tamerlan Eskerchanov. Poslední jmenovaný, bývalý policista, podle vyšetřovatelů mohl pomáhat vrahům při sledování Němcova. Z čečenských policejních oddílů byl Eskerchanov podle Kommersantu propuštěn kvůli prokázané krevní mstě. 

Pětapadesátiletý Němcov byl zastřelen v pátek 27. února, když se svou přítelkyní kráčel po mostu v centru Moskvy nedaleko Kremlu. Opozice z vraždy někdejšího reformního vicepremiéra obviňuje současné nejvyšší ruské vedení včetně prezidenta Vladimira Putina. Němcov dlouhodobě Kreml kritizoval, v poslední době mu mimo jiné vytýkal přístup k ukrajinské krizi. Pod názvem Putin a válka údajně připravoval knihu shrnující důkazy o zapojení ruských ozbrojených sil do bojů na východní Ukrajině na straně proruských separatistů.