Americká NSA čelí žalobě kvůli sledování komunikace

Washington – Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) a ministerstvo spravedlnosti čelí žalobě kvůli programu masivního sledování komunikace. Žalobu jménem řady organizací včetně Wikimedia Foundation, provozovatele Wikipedie, podal Americký svaz občanských svobod (ACLU). Program sledování podle dokumentů předložených soudu porušuje americkou ústavu.

„Takovýto druh sběru dat je ohromným narušením soukromí a podkopává svobodu vyjadřování,“ uvedl v prohlášení ACLU. Podle žaloby NSA kontrolou internetové komunikace porušila první a čtvrtý dodatek americké ústavy. Zmíněné dodatky zaručují svobodu projevu a právo na ochranu osobní a domovní svobody.

Wikimedia: NSA ohrozila demokracii

K žalobě se vedle provozovatele Wikipedie připojily například organizace Amnesty International USA, Human Rights Watch či PEN American Center. Wikimedia Foundation v prohlášení uvedla, že NSA zneužitím internetu ohrozila demokracii.

V rámci zmíněného programu NSA zaznamenává komunikaci s osobami, které nejsou na území Spojených států. Ke komunikačním datům se dostala napojením na páteřní přenosové sítě.

Rozsah sledovacích aktivit a odposlechů vynesl před dvěma lety na veřejnost někdejší spolupracovník NSA Edward Snowden, který se nyní v Rusku skrývá před americkou justicí. V USA byl kvůli úniku tajných dokumentů obviněn a hrozí mu tam až 30 let vězení.