Jordánský král: Boj proti islamistům je bojem uvnitř samotného islámu

Štrasburk – Boj proti islamistickým radikálům musí vést samy muslimské národy. Prohlásil to dnes ve slavnostním proslovu v Evropském parlamentu jordánský král Abdalláh II. Jde podle něj o boj uvnitř samotného islámu. Evropa je pak podle něj významným partnerem Jordánska například v tom, že se snaží bránit vlně islamofobie. Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz ocenil hlavu Jordánska za posilování bezpečnosti v regionu.

Poslanci EP si jordánského panovníka vyslechli v době, kdy význam spojenectví s Jordánskem vzrostl kvůli boji proti organizaci Islámský stát (IS) v Sýrii a Iráku. „Je to boj, který však musí vést samy muslimské národy. Je to boj uvnitř islámu,“ zdůraznil Abdalláh v projevu, který europoslanci často přerušovali potleskem.

Motivem počínání radikálů prý není víra, ale moc, kterou způsobují utrpení. „Je to válka proti teroristům, kteří znevažují hodnoty islámu a hodnoty humanity,“ prohlásil slavnostní host, který v europarlamentu vystoupil už při dřívějších návštěvách v letech 2002, 2007 a 2012.

Jordánský král vystoupil v Evropském parlamentu (zdroj: ČT24)

Jordánsko počátkem února zvýšilo svou účast na mezinárodní akci proti IS, poté co radikálové zveřejnili video s upálením zajatého jordánského pilota. „Reakce Jordánska byla rázná a rozhodná a my budeme ve svém boji pokračovat,“ ujistil dnes král poslance EP.

Islámský stát zajal pilota Maáze Kasásbu v prosinci, když se jeho stroj zřítil na severu Sýrie. Zřejmě začátkem ledna ho upálili v kleci a video, na němž tento čin zaznamenali, po svém zveřejnění v únoru šokovalo celý svět. Jordánsko okamžitě začalo chystat masivní odvetnou akci a provedlo v sousední zemi desítky náletů na cíle islamistů, i když už předtím bylo členem koalice proti IS.

Předseda parlamentu Schulz při uvítání králi řekl, že osobně přispívá k posilování bezpečnosti v regionu. Jordánsko pak aktivně brání akcím radikálních organizací. Také svou účastí na lednovém pařížském pochodu za toleranci po teroristických útocích Abdalláh II. potvrdil, že Jordánsko se „opakovaně staví proti terorismu a za toleranci a respekt“, řekl Schulz.