Rubygate uzavřena: Podle nejvyššího soudu je Berlusconi nevinný

Řím – Bývalý italský premiér je nevinný, potvrdil nejvyšší kasační soud. V takzvané kauze Rubygate byl Berlusconi obžalován za placený sex s nezletilou a zneužití pravomoci. Státní zastupitelství v Miláně ale už prošetřuje další delikty, kterých se měl Berlusconi dopustit –může jít o uplácení a zastrašování.

Milánská státní prokuratura v těchto dnech začíná prošetřovat výpovědi dívek, které docházely do Berlusconiho rezidence u Milána, kde se konaly pověstné erotické večírky bunga-bunga. Dívky později u soudu změnily výpověď. Podle mínění prokuratury je mohl politik uplatit, nebo zastrašit. „V případě, že by mohla být tato věc dokázána, čekal by Berlusconiho další proces, který by byl ještě závažnější než ty současné,“ uvedl redaktor RAI Josef Kašpar.

Karima El Mahrúgová alias Ruby
Zdroj: ČT24

Současný případ Rubygate je nejsledovanějším z Berlusconiho dosavadních soudních procesů. I v ní jde o večírky v politikově vile. Účastnila se jich mimo jiné tanečnice marockého původu Karima Mahrúgová alias Ruby. Podle obžaloby měla s Berlusconim sex za peníze v době, kdy jí ještě nebylo 18 let. Takový sexuální styk je v Itálii trestný. Podle prokuratury Berlusconi navíc zneužil své pravomoce, když se snažil ovlivňovat vyšetřování policie, která podezřívala Mahrúgovou z krádeže. Nejvyšší soud ale v obou případech rozhodl o Berlusconiho nevině.

Soudní řízení s Berlusconim prošlo mnoha peripetiemi: soud první instance poslal nyní 78letého politika v roce 2013 na sedm let do vězení, odvolací instance ho ale letos zprostila viny v celém rozsahu. Milánská prokuratura se ale odvolala k nejvyššímu soudu, který je v italském justičním systému vrcholnou instancí.

Silvio Berlusconi se stará o pacienty
Zdroj: ČT24/ISIFA

Berlusconi chce dál pomáhat v domově pro seniory

Minulý týden Berlusconimu skončil trest za daňové úniky, za které byl v roce 2013 odsouzen ke čtyřem letům vězení. Díky amnestii mu byl trest zkrácen na jeden rok. Jako alternativní trest si politik vybral veřejně prospěšné práce – jednou týdně chodil pomáhat do domova pro seniory trpící Alzheimerovou chorobou.

Naposledy byl v domově minulý pátek a novinářům sdělil, že zážitek byl tak „dojemný“, že by chtěl ve stejném zařízení dobrovolně dál pomáhat. „Myslím, že politika by se mohla naučit lidskosti a obětavosti od těch, kteří se velkoryse a dobrovolně věnují péči o nemocné,“ dodal mediální magnát, který šéfuje opoziční straně Vzhůru Itálie.

Kvůli odsouzení za daňové úniky nyní Berlusconi nesmí zastávat volené funkce ani kandidovat. Proto musel předloni odejít i ze Senátu.