Německá vláda naváže kontakt se zástupci Pegidy

Berlín – Německá vláda svolila k jednání se zástupci hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida). Podle televize n-tv se během března má sejít zástupce ministerstva hospodářství a příznivci hnutí. Debatovat budou o problematice uprchlíků a žadatelů o azyl. Pegida od loňského podzimu pořádá demonstrace proti údajnému posilování islámu v Německu a proti otevřenosti země vůči přistěhovalcům.

Také dnešní shromáždění v Drážďanech dosáhlo podobně jako v předchozích týdnech účasti v řádu tisíců osob a neprovází ho žádné incidenty. Náměstek Friedrich Kitschelt bude s příznivci Pegidy mluvit „o německých aktivitách na pomoc běžencům v celém světě“, uvedla s odvoláním na zdroje z ministerstva n-tv. Bude to první oficiální schůzka představitele německé vlády s hnutím. Vicekancléř Sigmar Gabriel se sice už dříve setkal se stoupenci Pegidy, zdůrazňoval však, že na schůzce byl jako soukromá osoba a ne jako politik. 

Kontakty s Pegidou už delší dobu udržuje saská organizace Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Saští zemští poslanci CDU podle vlastních vyjádření chtějí sloužit jako zprostředkovatelé postojů Pegidy a politických stran, o konkrétním obsahu rozhovorů však neinformovali. Konzervativci se ale vyhýbají přímému jednání s předákem Pegidy Lutzem Bachmannem, který v lednu vyvolal pobouření svými fotkami, na nichž byl nalíčen jako nacistický vůdce Adolf Hitler. 

Proti kontaktům politiků s Pegidou vystupují němečtí Zelení a Levice, kteří jsou v Sasku i na spolkové úrovni v opozici. Obě strany se obávají, že podobná jednání dávají legitimitu hnutí, které podle nich zastává rasistické a krajně pravicové postoje. 

Pegida pořádá od loňského podzimu pravidelné demonstrace, které se z Drážďan rozšířily i do dalších měst. Mimo saskou metropoli však v ulicích v době demonstrací zpravidla převládali odpůrci hnutí, kteří manifestovali za otevřenou společnost a za vstřícnost vůči imigrantům. Obliba Pegidy dosáhla vrcholu v lednu, kdy na její demonstrace v Drážďanech chodilo přes 20 tisíc lidí. Pravidelná pondělní shromáždění pokračují dosud, účast na nich je ale ve srovnání s počátkem roku asi desetinová.