Čínský film o smogu úřadům pořádně zamotal hlavy

Peking - Čínou v současnosti silně zahýbal dokument Pod kopulí, který pojednává o dopadu smogu na lidský organismus. Za své peníze ho natočila bývalá reportérka státní televize. Během několika dnů snímek na internetu viděly stamiliony lidí. Úřady, které ho nejdřív povolily, zájem tak zaskočil, že film z webů vzápětí stáhly.

Úspěšný čínský film o smogu úřady obratem stáhly (zdroj: ČT24)

Bývalá čínská investigativní reportérka státní televize Čchaj Ťing se rozhodla poukázat na špatné životní prostředí ve své zemi. Čchaj v době natáčení otěhotněla, což se stalo poháněcím motorem k dokončení filmu. Po narození byl jejímu dítěti nalezen nádor na mozku.

Od umístění na internet získal snímek přes neuvěřitelných 300 milionů zhlédnutí. Podle světových médií se stal fenoménem, který nelze jen tak přehlížet. Snímek byl konzultován a povolen čínskými úřady. Dokonce byl i chválen čínským ministrem ochrany životního prostředí Chenem Jiningem. Ten na tiskové konferenci pro čínské novináře v Pekingu uvedl, že film „má důležitou úlohu při zvyšování povědomí veřejnosti o životním prostředí“. Snímek přitáhl obrovskou pozornost státních médií. Propaganda znervózněla, a tak byl film později stažen z čínských videowebů Youku a Tencent.

Smog v Pekingu
Zdroj: ČTK/AP/Ng Han Guan

V Číně se ekologická témata příliš nediskutují, a proto vyvolává tento snímek nevídaný rozruch a celonárodní diskusi. Podle New York Times došlo v poslední době mezi obyvateli Číny k růstu úzkosti kvůli rozšíření znečištění ovzduší, vody a půdy v důsledku nedostatku ekologických předpisů.

Dokument novinářky Čchaj se k tématu vyjádřil jasně a přímočaře z pohledu obyčejného člověka. Lidé začali nakupovat čističky vzduchu, začali se zajímat o životní prostředí a tím se dokument trefil přímo do černého. Podle Li Jen z Greenpeace je dokument významným krokem kupředu, zejména pokud jde o povědomí lidí o životním prostředí a vyjádření jejich požadavků.

Čína kvůli hospodářskému růstu obětovala životní prostředí a lidské zdraví. Proto čínské ovzduší patří mezi nejvíce znečištěné na světě. Způsobují to nekvalitní paliva, která se zde stále používají. Na severu s větší koncentrací průmyslové činnosti je stav nejhorší. Situace ale nemá jednoduché řešení: kdyby se továrny zavřely, ocitly by se najednou na ulici stovky tisíc lidí bez práce.