Kurdové posunuli frontu v boji o strategický Kirkúk

Kirkúk (Irák) - Kurdským silám se prý podařilo za silné podpory spojeneckých náletů vytlačit radikály Islámského státu (IS) z pozic v okolí strategického města Kirkúk. Radikálové nicméně nedaleko Kirkúku zavraždili 20 mužů, kteří se jim vzepřeli a chtěli proti nim bojovat.

Během dne se kurdským pešmergům údajně podařilo posunout frontovou linii na některých místech až o pět kilometrů směrem od města. Pod svou kontrolu tak prý znovu získali několik okolních vesnic. Úspěšná ofenziva pešmergů, kteří prý nyní čelí ze strany IS jen minimálnímu odporu, prý i nadále pokračuje. 

Pokus o dobytí Kirkúku IS zahájil na konci letošního ledna. Ve městě žijí Arabové, Kurdové i iráčtí Turkmeni. Přestože sunnitští Arabové tvoří zhruba tři čtvrtiny obyvatel města, usilují Kurdové dlouhodobě o začlenění Kirkúku do autonomních oblastí pod svou správou. Po zhroucení obrany severu Iráku pod tlakem IS loni v červnu město obsadili právě kurdští bojovníci. V okolí Kirkúku se nachází bohatá ropná pole. 

Na snahu připojit se k polovojenským jednotkám bojujícím proti islamistům právě v okolí Kirkúku doplatilo 20 mužů. K jejich vraždě došlo ve městě Havídža, které je považováno za jeden z opěrných bodů IS v tomto regionu. 

Informace nebylo možné nezávisle potvrdit, na sociálních sítích se ale objevilo množství fotografií těl mrtvých mužů. Je na nich údajně vidět, jak jsou pověšeni za nohy na sloupech elektrického vedení pod obří vlajkou Islámského státu. 

Územní ztráty dnes islamisté údajně zaznamenali také v okolí Tikrítu, rodiště bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna, kde proti nim postupuje irácká armáda a polovojenské jednotky šíitských dobrovolníků. V současnosti se nejtěžší boje svádějí o město Alám, které leží několik kilometrů severně od Tikrítu. 

Na operaci kolem Tikrítu Irák nespolupracuje s USA, na místě je ale údajně několik íránských vojenských poradců, v jejichž čele údajně stojí Kásem Sulejmání, velitel elitních íránských jednotek Al-Kuds specializovaných na operace v zahraničí.