Neznámá osoba žádá po Vatikánu výkupné za Michelangelovy dopisy

Vatikán - Neznámá osoba požaduje od Vatikánu peníze za to, že vrátí dva vzácné dokumenty napsané renesančním mistrem Michelangelem. Archiválie byly ukradeny před téměř 20 lety. Vatikán o krádeži až do dnešního dne neinformoval, podrobnosti zveřejnil až poté, co se informace objevily v deníku Il Messaggero.

Kardinál, který má na starosti baziliku svatého Petra ve Vatikánu, byl prý nedávno kontaktován osobou, která mu nabídla, že dokumenty budou „za určitou cenu“ navráceny, uvedl vatikánský mluvčí Federico Lombardi.

Podle listu Il Messaggero si daná osoba, která kdysi pracovala ve Vatikánu, řekla o 100 000 eur (asi 2,7 milionu Kč). Jak Lombardi dodal, kardinál tuto nabídku „přirozené odmítl, protože jde o ukradené dokumenty“.

Podle vatikánského mluvčího došlo ke krádeži dokumentů někdy kolem roku 1997. Tehdy se o tom úřady dozvěděly od řádové sestry, která pracovala ve vatikánských archivech.

Římský deník informoval pouze o jednom odcizeném dokumentu, kterým by měl být dopis podepsaný Michelangelem. Podle Vatikánu ale zmizely dva dokumenty. Případ vyšetřuje vatikánská policie spolu se svými italskými kolegy.

Michelangelo ve Vatikánu:

  • Bazilika svatého Petra

Výstavba baziliky sv. Petra trvala více než sto let. S pracemi se začalo za pontifikátu papeže Julia II. v roce 1505. Do „konkurzu“ na projekt nové vatikánské baziliky se přihlásil i tehdy třicetiletý Michelangelo Buonarroti. Komise vybrala návrh Donata Bramanteho a Michelangelo byl k práci na bazilice přizván až v 1572, kdy stavba kvůli vydrancování Říma a zásahům dalších architektů už několik let vázla. Současná podoba baziliky – včetně majestátní kupole a vnitřiního prostoru – je z velké části prací právě Michelangela.

Kupole vatikánské baziliky
Zdroj: ČTK/Eye Ubiquitous/Hutchison/Paul Seheult
  • Sixtinská kaple 

Nástropní freska Stvoření světa a freska Poslední soud na oltářní stěně

  • Pieta 

Michelangelova Pieta je považována za nejkrásnější zpracování ukřižovaného Ježíše v náručí Panny Marie. Je umístěna v bazilice sv. Petra

Michelangelova Pieta ve svatopetrské bazilice
Zdroj: ČTK/Eye Ubiquitous/Hutchison/Paul Seheult