V Muskových firmách Tesla a SpaceX se prosadili i Češi

Silicon Valley/Los Angeles - Americké soukromé společnosti SpaceX se podařilo získat další smlouvy za miliardy dolarů na dopravu nákladů a lidí na Mezinárodní kosmickou stanici. Firma patří miliardáři Elonu Muskovi, kterého ale spíše proslavila automobilka Tesla. Významné pozice v obou firmách zastávají i Češi.

Tesla si zakládá na svých amerických kořenech v Silicon Valley, její úspěch ale stojí také na přílivu těch nejlepších mozků ze zahraničí. Svůj rukopis dokázal interiéru elektromobilů vtisknout designér Otto Fabri - rodák z Karlových Varů. Češi podle něj mají dobré předpoklady v Silicon Valley uspět, musejí ale vycouvat z evropského myšlení: nespoléhat na to vyzkoušené - byť úspěšné - a naopak zkoušet to, čemu na začátku nikdo nevěří. Jako právě Elon Musk. Ten podle Fabriho analyzuje problém a pokouší se najít nejlevnější a nejjednodušší cestu k tomu, jak jej vyřešit. Nenechá se přitom rozptylovat subjektivními názory.

Tesla ovšem není jedinou součástí impéria Elona Muska, na jejímž úspěchu se podílí Čech. Hned dva další pracují ve společnosti SpaceX, která hraje ve vesmírném programu čím dál důležitější roli a která sídlí v Los Angeles. Musk chce jejím prostřednictvím realizovat svůj největší sen - kolonizovat Mars.

Elon Musk
Zdroj: ČTK/ABACA/Dennis Van Tine

Na softwaru k raketám pracují Češi David Pavlík a Lukáš Kroc. Připravují síť satelitů, která bude zprostředkovávat internetové připojení. Oba popisují Muska jako člověka, který není nikdy úplně spokojený se sebou ani s okolím. Když se mu nelíbí součástka od dodavatele, vytáhne si mladíka z univerzity a nechá si ji vyvinout úplně znovu. Podle Kroce není jednoduché najít kolektiv jako ve SpaceX – ať už jde o schopnosti lidí, či jejich nenamyšlenost a férovost.

Musk prohlásil, že do 10 let bude mít Tesla stejnou hodnotu, jako má teď Apple. To je jen další důvod, proč jej někteří považují za génia a jiní přinejlepším za snílka, konstatuje zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Česká stopa v Muskově impériu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod