Archeologické poklady by podle Bagdádu mělo pomoci chránit koaliční letectvo

Bagdád – Irák chce, aby mezinárodní koalice pomohla svými letadly chránit zdejší archeologické lokality, které se v posledních dnech stávají terčem útoků teroristů z Islámského státu (IS). Extremisté už zničili řadu starověkých památek nevyčíslitelné hodnoty v Nimrúdu a Hatře. Ačkoli likvidace kulturních památek vyvolala kritiku po celém světě, řádění IS to nezastavilo.

Irácký ministr pro cestovní ruch a památky Ádil Širšáb dnes řekl novinářům, že koalice by měla rabování památek zabránit. „Nemáme v rukou náš vzdušný prostor, kontrolují ho oni (koalice). Vyzývám mezinárodní společenství a koalici k útokům na teroristy, ať jsou kdekoli,“ řekl.

Úřady se prý snaží zjistit rozsah škod v Hatře a v provincii Ninive, kde leží Mosul a Nimrúd. „Víme, že IS buldozery ničil v Nimrúdu a Hatře, nevíme ještě, jak velkou část srovnali se zemí,“ řekl šéf iráckého úřadu pro archeologické památky Kajs Rašíd.

Bagdád se domnívá, že by letci zapojení do koaličních letů měli terén monitorovat, zaznamenat přípravu podobných akcí a zabránit jim. Zejména je to prý potřeba v Hatře, která je odlehlá a leží asi 110 kilometrů od Mosulu. „Bylo možné ji monitorovat, proč se to nedělalo?“ ptá se Širšáb.

Koalice začala útočit na IS v Iráku loni v srpnu a provedla od té doby asi 2 800 náletů. Irácká armáda a spojenecké milice pokračují v ofenzívě proti IS v Tikrítu. Podle dnešní zprávy se jim podařilo po těžkých bojích obsadit centrum města Daur, které leží jižně od Tikrítu. IS má ale ve městě odstřelovače, kteří na vstupující jednotky útočí. V rukou radikálů zůstává západní část Dauru.

Ofenzíva v Tikrítu je zatím největší irácká akce proti IS a považuje se za přípravu na boj o Mosul. IS obě města obsadil loni v létě.

Mezinárodní koalice má chránit irácké památky ze vzduchu (zdroj: ČT24)