Společná evropská armáda? Šéf komise je pro…

Berlín - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se vyslovil pro vytvoření společné evropské armády. Ta by prý Rusku ukázala, že to Evropská unie s obranou svých hodnot myslí vážně, řekl Juncker v rozhovoru pro německý nedělník Welt am Sonntag.

„Taková armáda by nám pomohla utvářet společnou zahraniční a bezpečnostní politiku a společně brát na vědomí odpovědnost Evropy ve světě,“ vyložil Juncker. Evropská armáda by však podle něj neměla představovat konkurenci NATO.

O potřebě společné evropské armády se hovoří dlouhá léta, jejím zastáncem je i nynější šéf unijní exekutivy. „Evropská armáda není od toho, aby byla hned nasazena. Ale společná armáda Evropanů by Rusku dala najevo, že to s obranou hodnot Evropské unie myslíme vážně,“ řekl Juncker.  Vizi vytvoření evropské armády zastává například i německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. Minulý měsíc však zdůraznila, že není uskutečnitelná krátkodobě. Je ale přesvědčená, že její vnuci už budou žít ve „Spojených státech evropských“, které budou mít i svou armádu.