Kyjev připouští, že útoky separatistů výrazně zeslábly

Kyjev – Jednoho mrtvého a několik zraněných hlásí Kyjev při bojích, které na východě Ukrajiny pokračují navzdory příměří uzavřenému mezi vládními jednotkami a proruskými separatisty. Armáda nicméně připouští, že útoky povstalců na pozice vládních sil výrazně zeslábly.

Separatisté o nových incidentech neinformovali; v sobotu i dnes však obvinili Kyjev, že protahuje odsun svých těžkých zbraní od frontové linie, zatímco povstalci prý tento závazek již splnili.

Hammond: Putinovy plány ohledně Ukrajiny se nijak nezměnily

Představitelé Evropské unie v sobotu oznámili, že mají zprávy o stahování těžkých zbraní z obou stran fronty. Přitom ale upozornili, že tento odsun ještě není úplný. EU i Moskva nicméně nad posledním vývojem ukrajinské krize dávají najevo opatrný optimismus. Britský ministr zahraničí Philip Hammond naopak ostře kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina. Ve vysílání televizní stanice BBC mimo jiné uvedl, že Putinovy strategické plány ohledně Ukrajiny se nijak nezměnily a že se ruskému prezidentovi nedá věřit. Stejný scénář prý platí v přístupu Moskvy k dodržování příměří v Donbasu i dalšímu plnění minských dohod.

Philip Hammond
Zdroj: ČT24

Odsun těžkých zbraní je po nastolení příměří dalším krokem v rámci urovnání ukrajinské krize, na němž se minulý měsíc v Minsku domluvil Kyjev se separatisty za přítomnosti prezidentů Ruska a Francie a německé kancléřky. Následovat by mimo jiné měly volby v oblastech, které nyní mají povstalci pod kontrolou.

Představitel povstalecké Luhanské lidové republiky Vladislav Dějněgo kritizoval Kyjev, že se vyhýbá realizaci minského ujednání, pokud jde o volby. Reagoval tak na prohlášení ukrajinského ministerstva zahraničí, podle něhož Kyjev není připraven vyjednávat s povstaleckými „polními veliteli“, ale jen s těmi, koho si občané vyberou v zákonných volbách. Dějněgo však v rozhovoru s RIA Novosti zdůraznil, že minské ujednání předpokládá politický dialog o přípravě voleb, tedy před jejich konáním. Dějněgo zároveň zdůraznil, že Luhanskou i sousední Doněckou lidovou republiku při tomto vyjednávání budou zastupovat lidé, kteří „nemají žádný vztah k polním velitelům a kteří jsou ukrajinskými občany“.