Chameneí se ukázal v íránské televizi, zdá se být zdravotně v pořádku

Teherán – Íránská státní televize odvysílala záběry duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího. Pětasedmdesátiletý Chameneí na záběrech pořízených v jeho teheránské rezidenci promlouvá ke skupině úředníků a ekologických aktivistů a zdá se, že je v pořádku. Zahraniční média přitom v posledních dnech psala o jeho údajně kritickém zdravotním stavu kvůli rakovině prostaty a na sociálních sítích se dokonce hovořilo o jeho smrti.

V Íránu se o zdravotním stavu duchovního vůdce veřejně nemluví, i když loni sám Chameneí udělal výjimku a oznámil, že má za sebou operaci. Požádal přitom Íránce, aby se modlili za jeho zdraví.

Chameneího zdravotní stav je na Západě sledován zejména nyní, kdy vrcholí rozhovory o zásadní dohodě o íránském jaderném programu. I když vyjednávání se světovými mocnostmi, které jsou znepokojené představou íránské jaderné zbraně, řídí íránské ministerstvo zahraničí, hlavní slovo má Chameneí. Vyjednávače zatím podporoval, avšak je proti ústupkům a proti omezování íránského programu, který má podle ujišťování Teheránu mírový charakter.

Americký ministr zahraničí John Kerry po sobotním jednání se svým francouzským protějškem Laurentem Fabiusem v Paříži prohlásil, že Spojené státy a Evropa se shodují na nutnosti dosáhnout dohody s Íránem o jeho sporném jaderném programu. Mocnosti se nicméně necítí být tlačeny časem - nechtějí prý „jakoukoli“, ale pouze „správnou“ dohodu. Poslední kolo rozhovorů skončilo ve středu ve Švýcarsku a další se bude konat 15. března.