Slovenská policie zadržela exposlance Směru

Bratislava - V cele skončil na Slovensku exposlanec vládního Směru Vladimír Jánoš. Mandátu se vzdal ve středu, když se na internetu objevily záznamy, jak nadává a vyhrožuje manželce Ivetě. Policie ho obvinila, že týrá ji i svou dvanáctiletou dceru Jasminku, a navrhuje pro něj vazbu. Zabavila mu i legálně držené zbraně. Bývalý místopředseda parlamentního výboru pro lidská práva, národnosti a postavení žen a kontroverzní politik, který na sebe upozornil především životem v luxusu, ale všechna nařčení odmítá.

Šestačtyřicetiletý Jánoš se v pátek večer dobrovolně dostavil na základě předvolání na Okresní ředitelství policejního sboru v Prievidzi. Tam proti němu bylo vzneseno obvinění ze zločinu týrání blízké a svěřené osoby a na základě pokynu prokurátora byl zadržen. Více informací policie odmítla sdělit.

Jánoš se vzdal poslaneckého mandátu i funkce okresního šéfa Směru v Prievidzi po medializaci jeho konfliktů s manželkou Ivetou, s níž se rozvádí. Trestní oznámení na něj podal advokát jeho 48leté manželky. Ten také informoval, že bývalý poslanec je držitelem zbrojního průkazu, vlastní několik zbraní a údajně se léčí s psychickými problémy.

Exposlanec odmítl informace o tom, že by ženě vyhrožoval a že by někdy navštívil psychiatrickou ambulanci. Kvůli zveřejněným přepisům nahrávek rozhovorů, které jsou podle něj upraveny, chce podat trestní oznámení.