Jihoafrický detektiv: Pošleme za mříže i Krejčířovu matku

Praha/Johannesburg – Vyšetřování jihoafrických kauz Radovana Krejčíře se přesunulo i do Česka. Zdejší kriminalisté prověřují jihoafrického soukromého detektiva Paula O'Sullivana, kterého obvinila matka uprchlého českého podnikatele z vydírání a výhrůžek. O'Sullivan jde po krku Krejčířovi už čtyři roky.

„Krejčíř v této zemi (Jihoafrické republice) už nadělal dost potíží. Zadržený je počtvrté a myslím, že tentokrát mu to už spočítají,“ doufá O'Sullivan. V poslední době se zaměřil právě i na Krejčířovu matku Naděždu. Ta tvrdí, že jí detektiv vyhrožuje, a prostřednictvím advokátů se obrátila na českou policii.

Naděžda Krejčířová se rozhodla na detektiva podat trestní oznámení. „Stejně jako jsme poslali do vězení Krejčíře, pošleme tam i jeho matku,“ cituje v něm O'Sullivana. Ten ovšem odmítá, že by šlo o výhrůžky. „Řekl jsem, ať přijede do Jižní Afriky. My chceme, aby přijela, ale může tu být uvězněna. To není vyhrožování, to je pozvání,“ vysvětluje. V minulosti o Krejčířově matce shromažďoval informace a mluvil o podezření, že synovi pomáhala v trestné činnosti.

Podle trestního oznámení Krejčířové O'Sullivan opakovaně šíří informace, že podnikatelova matka dodala zbraň nájemnému vrahovi, kterého Krejčíř poslal zabíjet do ČR. Detektiv dokonce získal svědka, který vypověděl, že Krejčířova matka měla zbraň zakopanou na zahradě svého domu v Českém Těšíně. Obvinění na adresu své 65leté matky považuje Krejčíř za nechutné.

Česká policie se k vyšetřování jihoafrického soukromého detektiva s odvoláním na zákon o ochraně osobních údajů vyjadřovat nechce.

Radovan Krejčíř žije v JAR od roku 2007 a od listopadu 2013 je ve vazbě. Čtyři jeho dosavadní žádosti o propuštění na kauci neuspěly. Rozhodnutí o jeho případném vydání do ČR brání v JAR nedořešené azylové řízení.

Soukromý detektiv Paul O'Sullivan vyšetřuje i v Česku (zdroj: ČT24)

V JAR soudy už projednávají čtyři kauzy, ve kterých Krejčíř figuruje. Kromě obžaloby z účasti na dvou vraždách - údajného vymahače dluhů Zimbabwana Phumlaniho Ncubeho a podnikatele libanonského původu Sama Issy - čelí také obžalobě z pokusu o vraždu O'Sullivana a policisty Nkosany Ximby. V poslední kauze je Radovan Krejčíř obžalován z únosu a mučení Bhekiho Lukheleho za účelem dostat od něj informaci o jeho bratrovi, který prý pro Krejčíře převážel 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (asi 44 milionů Kč), a který i s drogou zmizel.

Podle jihoafrického deníku The Star je nyní Krejčíř prošetřovaný ve stovce kauz, z toho je 20 případů vražd, 15 případů pašování drog, 30 vykradení domů či podniků, pět případů krádeže zlatých mincí, 15 případů podvodů a mnoho případů únosů.

V Česku byl Krejčíř v roce 2012 odsouzen k jedenácti letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik. V prosinci 2013 mu odvolací soud v Praze trest o půl roku snížil. V kauze týkající se údajné snahy o vytunelování státního podniku Čepro čelí v současnosti obvinění z několika různých trestných činů, stejně jako obvinění z přípravy vraždy celníka. Za to by mohl dostat až výjimečný trest odnětí svobody, kauza by mohla skončit v dubnu nebo v květnu.