Džihádisté prý likvidují památky ve starověké Hatře

Bagdád - Ozbrojenci z hnutí Islámský stát (IS) zřejmě ničí starověké památky ve 2000 let staré městské pevnosti Hatra na severu Iráku. Tamní ministerstvo turistiky a památek se o tom dozvědělo od svých pracovníků v Mosulu, který je rovněž pod kontrolou islamistů; zprávy ale nebylo možné nijak ověřit.

Před týdnem radikálové zveřejnili videozáznam, na kterém ničí sochy v mosulském muzeu. Ve čtvrtek pak s buldozery začali likvidovat památky ve starověkém městě Nimrúd jižně od Mosulu. Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) to označila za válečný zločin.

Hatra, jejíž památky jsou na seznamu UNESCO, je městská pevnost ležící mezi řekami Eufratem a Tigridem, která byla založena v 1. století před naším letopočtem. Kdysi sloužila jako významné náboženské a obchodní středisko a nacházely se v ní obrovské chrámy.

Jak uvedl jeden z obyvatel Hatry, dnes ráno prý zaslechl silnou explozi a od ostatních se dozvěděl, že radikálové zničili některé z budov a jejich zbytky likvidovali buldozery. I jeden z místních kurdských představitelů potvrdil, že islamisté využívají výbušniny a postupně budovy ve městě srovnávají se zemí. Podle nejmenovaného iráckého vládního představitele je nicméně obtížné tyto zprávy potvrdit a ministerstvo neobdrželo žádné fotografie poškozených památek.

Podle iráckého ministerstva turistiky a památek nepřišla po prvních informacích o ničení památek žádná tvrdá mezinárodní reakce, Islámský stát tak nic neodradilo a pokračuje ve své kampani. Archeologové útok na irácké památky přirovnávají k útoku v afghánském údolí Bamján, kde radikální hnutí Taliban v roce 2001 zničilo obří sochy Buddhy.

„Zničení Hatry představuje obrat v děsivé strategii kulturních čistek, které probíhají v Iráku,“ prohlásila generální ředitelka UNESCO Irina Bokovová. „Jde o přímý útok na historii islámských arabských měst. Potvrzuje se tak, jakou roli má ničení historického bohatství v propagandě extremistických skupin,“ dodala ve společném prohlášení s Islámskou vzdělávací, vědeckou a kulturní organizací (ISESCO).