Milice Boko Haram slíbily věrnost Islámskému státu

Abuja - Radikálové z islamistických milic Boko Haram, kteří působí v Nigérii, slíbili věrnost Islámskému státu. Oznámili to prostřednictvím zvukové nahrávky, která se objevila na účtu Boko Haram na Twitteru. Islámský stát (IS) vytvořil na dobytých územích v Iráku a Sýrii chalífát a do jeho čela se postavil vůdce IS abú Bakr Bagdádí.

„Oznamujeme naši věrnost chalífovi… budeme naslouchat jeho pokynům v dobách plných těžkostí i blahobytu,“ uvedla skupina. Pravdivost vzkazu nemohla být nezávisle ověřena, předpokládá se ale, že hlas patří vůdci skupiny Abubakaru Shekauovi.

Boko Haram se na severu Nigérie snaží vytvořit vlastní stát s přísnými islámskými pravidly, podobně jako to dělá IS v Sýrii a Iráku. Při útocích islamistů za posledních šest let zahynulo v Nigérii asi 13 000 lidí. Jejich násilí už vážně ohrožuje i politickou stabilitu této africké země.

Pumové útoky na severu Nigérie
Zdroj: ČT24/YouTube

Atentáty v Nigérii si vyžádaly desítky mrtvých a zraněných

Radikálům ze skupiny Boko Haram se připisují i dnešní tři sebevražedné atentáty v severonigerijském Maiduguri, které si vyžádaly nejméně 58 mrtvých a 140 zraněných. Krátce před polednem zaútočila sebevražedná atentátnice na rybím tržišti, o hodinu později pak došlo k výbuchu u poštovního úřadu v blízkosti tržiště a třetí výbuch otřásl autobusovou stanicí asi hodinu po poledni. Maiduguri je střediskem státu Borno a žije zde přes milion lidí.

Boko Haram bojuje hlavně na severovýchodě Nigérie, kde se snaží ustavit stát podle svého výkladu islámu. Ohrožuje ale i okolní země, které už kvůli tomu začaly sestavovat regionální jednotku. Má mít přes 8 000 vojáků z Nigeru, Čadu, Kamerunu a Beninu. Nigérie kvůli špatné bezpečnostní situaci odložila volby plánované původně na únor.

Boko Haram nyní shromažďuje své bojovníky u města Gwoza a připravuje se na úder regionální jednotky. Z města začali prchat civilisté, ale armáda prý stále vyčkává, protože v oblasti je stále hodně obyvatel. Členové Boko Haram údajně město a jeho okolí zaminovávají.

Vydáno pod