Po střelbě americké policie zemřel další černošský mladík

Madison – Policista v americkém státě Wisconsin zastřelil patrně neozbrojeného devatenáctiletého černošského teenagera. Stalo se tak při zásahu v mladíkově bytě ve městě Madison. Na místě se sešla asi stovka demonstrantů protestujících proti údajné policejní brutalitě.

Šéf policie v Madisonu Mike Koval řekl, že policista přijel v pátek večer místního času řešit stížnosti na mladíka zahrnující údajné ublížení na zdraví. Policista prý přišel k bytu, odkud byl slyšet hluk, pronikl dovnitř a mladík ho napadl. Policista na něj vystřelil a způsobil mu smrtelné zranění. Podle Kovala policista zřejmě vystřelil více než jednou. „Při počátečním ohledání místa činu jsme nezjistili, že by tam byla (teenagerova) pistole nebo podobná zbraň,“ upozornil policejní šéf.

Úřady nezveřejnily mladíkovu ani policistovu totožnost. Místní média však s odvoláním na rodinné příslušníky tvrdí, že zastřelený se jmenuje Tony Robinson. „Můj syn nikdy nebyl násilník. To, že zemřel takovýmto násilným způsobem, mi nejde na rozum,“ řekla televizní stanici WKOW jeho údajná matka Andrea Irwinová.

Teprve nedávno byl přitom uzavřen případ policisty z Fergusonu, který zastřelil černošského mladíka. Soud Darrena Wilsona očistil a toto rozhodnutí podpořil i prezident Barack Obama. Zároveň ale zkritizoval práci tamních policejních jednotek, které se v mnoha ohledech přikláněly k rasové nerovnosti.

Američtí policisté v posledních měsících čelí tvrdé kritice za údajně nadměrné používání síly vůči Afroameričanům nebo mexickým přistěhovalcům. Sporné policejní akce vyvolaly i vlnu demonstrací. Desetitisíce lidí vyšly loni do ulic zvláště kvůli zastřelení několika neozbrojených černochů, porota však v žádném z případů policistu neobvinila.

Vydáno pod