Malajsie změní způsob pátrání po ztraceném letounu MH370

Kuala Lumpur - Pokud se do konce května nenajde letadlo společnosti Malaysia Airlines, které před rokem zmizelo za letu z Kuala Lumpuru do Pekingu, přehodnotí tři státy podílející se na pátrání dosavadní postup a vytvoří nový plán, rozhodl malajsijský ministr dopravy.

Reportérka ČT: Lodě nezmapovaly ani polovinu oblasti (zdroj: ČT24)

Ministr Liow Tiong Lai prohlásil, že stále věří, že trosky jsou v moři v místech, kde se po nich pátrá, tedy v Indickém oceánu. V dubnu se mají sejít zástupci Austrálie, Malajsie a Číny, aby dohodli další postup. K tomu se přiklání také australský premiér Tony Abbott, jenž tento týden naznačil, že v současném rozsahu nelze v pátrání pokračovat donekonečna. 

Čínští příbuzní cestujících v pátek večer oznámili, že stále ještě nedostali povolení čínských úřadů uspořádat v neděli vzpomínkovou ceremonii. Dvě třetiny cestujících na palubě byly z Číny, kde jsou ale jakákoli shromáždění pod bdělým dohledem a kontrolou vládnoucí komunistické strany, jež se obává, aby nenarušila stabilitu v zemi. Místa, kde by se setkání příbuzných mohlo konat - pokud ho úřady schválí - zahrnují i prostranství před malajsijským velvyslanectvím v Pekingu, letiště či historický tibetský buddhistický chrám.

Předpokládá se, že stroj se zřítil v jižní části Indického oceánu západně od australského pobřeží, když se z neobjasněných důvodů odklonil od své trasy. Pátracím týmům se navzdory rozsáhlé mezinárodní operaci dosud nepodařilo objevit žádné trosky.

Pátrání po malajsijském letadle
Zdroj: ČT24

Austrálie akci řídí v oblasti o velikosti přibližně 60 000 kilometrů čtverečních ve vzdálenosti zhruba 1 600 kilometrů západně od svého pobřeží. Náklady na akci ve výši přibližně 120 milionů australských dolarů (asi 2,3 miliardy Kč) hradí společně Austrálie a Malajsie. Letadlo s 239 lidmi na palubě zmizelo loni 8. března.