Irácká armáda vytlačila džihádisty z Bagdádí

Bagdád - Irácké vládní síly převzaly zpět kontrolu nad městem Bagdádí na západě Iráku, u něhož leží výcviková základna USA a které Islámský stát (IS) obsadil v polovině února. Na severu země mezitím pokračují tvrdé boje vládních sil s islámskými radikály o znovudobytí Tikrítu.

Irácké jednotky a místní kmenoví bojovníci vytlačili islamisty z Bagdádí za podpory leteckých úderů USA, uvedlo ve svém prohlášení velení mezinárodní koalice bojující proti IS, kterou vedou Spojené státy. Vojáci obsadili především policejní stanici a tři místní mosty.

Bagdádí leží asi 85 kilometrů severozápadně od města Ramádí, střediska provincie Anbár. Pět kilometrů jižně od Bagdádí je také přísně střežená letecká základna Ajn al-Asad. Na základně je asi 320 amerických instruktorů, kteří cvičí příslušníky sedmé irácké divize. IS na základnu útočil bez úspěchu v prosinci.

Zpráva o situaci v Bagdádí přišla v době, kdy irácká armáda sváděla těžké boje s ozbrojenci z IS i o strategickou vesnici Daúr. Útok je součástí několikadenní ofenzivy s cílem získat kontrolu nad městem Tikrít. Daúr leží na hlavní silnici vedoucí do Tikrítu.

Vojáci prý nejprve obsadili hlavní ulici v Daúru, do vesnice vstoupili odpoledne a dále bojují s radikály. Ve sklepě farmy právě v tomto městě ležícím 15 kilometrů jižně od Tikrítu byl v prosinci roku 2003 zadržen bývalý irácký prezident Saddám Husajn.

Operaci s cílem dobýt Tikrít zahájilo v pondělí na 30 000 iráckých vojáků. Jde o vůbec největší akci irácké armády od loňského června, kdy islamisté v zemi obsadili rozsáhlá území.

Tikrít leží na spojnici mezi Bagdádem a severoiráckým Mosulem, k jehož dobytí se armáda chystá na jaře. Podle OSN uteklo kvůli bojům z města a jeho okolí již 28 000 lidí.

Irácká armáda bojuje s IS o Tikrít
Zdroj: ČT24
Vydáno pod