Porazila Libérie ebolu?

Monrovia – Před rokem hlásila Libérie první případ nákazy ebolou, teď tam nemocnici opustila poslední pacientka – 58letá učitelka angličtiny Beatrice Yardolová. Hospitalizována byla 18. února, nemoc přitom nepřežily tři z jejích dětí. Země nyní začíná počítat 42 dní, které rozhodnou, zda bude moci být přiřazena ke státům, které se s epidemií vypořádaly. V tomto období nesmí být podle norem Světové zdravotnické organizace (WHO) zjištěn žádný nový pacient.

Libérie už déle než týden neregistruje nový případ, zmírňuje proto tvrdá opatření – otevírá školy, hraniční přechody, ruší zákaz nočního vycházení. Podle odborníků je na to ale příliš brzy. To dokazuje například situace v Sieře Leone, kde se před dvěma týdny opatření změkčila a opět tam počet případů nákazy stoupá.

Epidemie eboly se objevila loni v březnu a vyžádala si víc obětí, než všechny předchozí dohromady – přes 9 800 lidí, hlavně v Guineji, Libérii a Sieře Leone. Počty jsou ale podhodnocené, vesničané lékařům mnohde stále nedůvěřují.

Zdravotníkům v terénu brzy pomůže i nový levný test, který virus odhalí do 15 minut. Není sice tak přesný jako klasické laboratorní testy, ale je jednoduchý. Proti ebole zatím neexistuje žádný oficiálně schválený lék ani vakcína, několik slibných preparátů je ale ve vývoji. Od loňského podzimu se testují dvě látky – jedna je od společnosti GlaxoSmithKline a druhou společně vyrobily firmy NewLink Genetics a Merck. Třetí preparát, který vyvinula společnost Jansen patřící pod Johnson & Johnson, je ve fázi prvních testů na lidech.

Konec eboly v Libérii? (zdroj: ČT24)

V sobotu začne v Guineji závěrečná fáze testování vakcíny proti ebole od společnosti Merck. Podrobí se jí několik tisíc lidí pod dohledem WHO, guinejského ministerstva zdravotnictví, organizace Lékaři bez hranic a norského ústavu veřejného zdraví. „Pracovali jsme velmi tvrdě, než jsme se dostali do tohoto stadia. Bude-li vakcína účinná, bude to první nástroj prevence proti viru eboly,“ sdělila šéfka WHO Margaret Chanová. Přednostně budou očkováni lidé, kteří přišli do styku s ebolou a je u nich větší riziko onemocnění.

Prezidenti postižených zemí mezitím lobbují za další finanční pomoc, která by postavila ekonomiky drcené epidemií na nohy.