Berlusconimu se v hospicu líbí, pacientům chce zpívat dál

Řím - Bývalému italskému premiérovi se zalíbila práce pro seniory. Silvio Berlusconi chce pomáhat v domově pro seniory u Milána i poté, co mu vyprší jeho trest – 9 měsíců veřejně prospěšných prací. Berlusconi prý pacientům hraje na piano a zpívá nejrůznější písně, včetně La Vie en Rose.

Berlusconi chce dál pracovat v hospicu (zdroj: ČT24)

Politik si vybral veřejně prospěšné práce jako alternativní trest, když byl v roce 2013 pravomocně odsouzen za daňové úniky ve své společnosti Mediaset. Osmasedmdesátiletý Berlusconi byl původně odsouzen na čtyři roky, trest mu pak vzhledem k amnestii byl zkrácen na rok.

V domově pro seniory v Cesano Boscone začal pomáhat loni v květnu. Do zařízení, kde pomáhal pacientům  s Alzheimerem, docházel vždy jednou týdně na čtyři hodiny.

Podle jedné ze zdravotních sester si Berlusconi před Vánocemi pozval celoživotního přítele Fedele Confalonieri. Ten hrál na klavír a bývalý premiér zpíval. Hudební vložka prý u pacientů uspěla natolik, že řada z nich si pak expremiéra oblíbila. Mimo to Berlusconi vypráví seniorům různé historky a vtipy, prozradila sestra listu La Repubblica. 

Trest expremiérovi končí v sobotu, soud mu ho díky dobrému chování zkrátil o 45 dní. Berlusconi se nechal slyšet, že to byla „dojemná práce“. V hospicu by chtěl pomáhat dál – už jako dobrovolník. „Myslím, že politika by se mohla naučit lidskosti a obětavosti od těch, kteří se velkoryse a dobrovolně věnují péči o nemocné,“ dodal mediální magnát, který šéfuje opoziční straně Vzhůru Itálie.

Silvio Berlusconi
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Berlusconi nesmí kandidovat, kauza Rubygate pokračuje  

Kvůli odsouzení za daňové úniky nyní Berlusconi nesmí zastávat volené funkce ani kandidovat. Proto musel předloni odejít i ze Senátu. Příští týden ho čeká rozuzlení dalšího z procesů, v němž v současnosti figuruje jako obžalovaný. Nejvyšší soud pravomocně rozhodne, zda je vinen v takzvané kauze Rubygate, kde jde o placený sex s nezletilou a zneužití pravomoci. Soud první instance ho v roce 2013 odsoudil k sedmi letům vězení, loni jej ale odvolací soud osvobodil.

Včera do médií prosákly odposlechy Berlusconiho telefonátů z dob, kdy naposledy vládl. Kromě politiky a byznysu v nich mluvil o proslulých večírcích. „Budu tu mít dvě mladičké holky. Jedna je novinářka, z Neapole – moc sympatická a roztomilá, a ta druhá je jednadvacetiletá holka z Brazílie,“ říká expremiér. Mezi hosty byli i lidé z vedení státní televize, kteří mohli podle Berlusconiho slov změnit pozvaným dívkám osudy. „To jsou lidé, kteří mohou dát práci, komu chtějí,“ konstatuje Berlusconi.

Berlusconi má coby lídr pravice v Itálii navzdory skandálům stále mnoho příznivců. Mnozí z nich přitom kauzy kolem trojnásobného premiéra vnímají jako útočnou kampaň levice. Osmasedmdesátiletý politik a magnát zůstává nadále nejbohatším Italem. Podle magazínu Forbes on sám a jeho rodina vykazuje majetek přes 6,2 bilionu dolarů.

BERLUSCONIHO KAUZY:

FININVEST

Berlusconiho firma Fininvest získala díky rozhodnutí římského soudce Vittoria Metty v roce 1991 obří vydavatelství Mondadori, jež původně nabyla mediální skupina CIR Carla de Benedettiho. V roce 2003 byli Metta a Berlusconiho právník Cesare Previti odsouzeni v této kauze za korupci. Berlusconiho soud v roce 2007 očistil; dva roky nato ho soud v Miláně uznal spoluodpovědným a firmě Fininvest nařídil zaplatit společnosti CIR odškodné 750 milionů eur (odvolacím soudem sníženo na 560 milionů eur).

MEDIASET

Kauza pojmenovaná podle největší italské soukromé televizní společnosti, v níž má její zakladatel Berlusconi majoritní podíl skrze svou rodinnou firmu Fininvest. V říjnu 2012 byl Berlusconi odsouzen za daňové úniky v této kauze ke čtyřem letům vězení, tříletému zákazu vykonávat veřejné funkce a se spoluodsouzenými k náhradě škody 10 milionů eur. Soud záhy uvedl, že trest se snižuje na rok díky amnestii. Letos v dubnu rozhodl milánský soud, že Berlusconi si musí uložený jednoletý trest odpykat prováděním veřejně prospěšných prací v domově důchodců.

D. MILLS

Britský právník David Mills, pracující v 90. letech pro Berlusconiho, údajně dostal úplatek 600 tisíc dolarů za falešné svědectví ve dvou Berlusconiho korupčních procesech koncem 90. let. Mills byl v roce 2009 odsouzen ke čtyřem a půl roku vězení, ale italský odvolací soud ho v únoru 2010 zprostil obžaloby kvůli promlčení; nařídil však Millsovi zaplatit úřadu premiéra, jímž byl tehdy Berlusconi, 250 000 eur za poškození pověsti. Pět let vězení za korupci hrozilo i Berlusconimu. Proces, zahájený v roce 2007, byl ale několikrát pozastaven. Nejprve na základě zákona o imunitě, jejž ústavní soud později zrušil, a poté kvůli „legitimní překážce“, jež umožňuje členům vlády odložit až na 18 měsíců jakékoliv probíhající soudní řízení, v nichž figurují. Tuto normu přijal parlament za Berlusconiho vlády. V únoru 2012 byl Berlusconi v kauze Mills zproštěn obžaloby z důvodu promlčení.

UPLÁCENÍ SENÁTORA

Před soudem v Neapoli začal letos 11. února další proces, ve kterém Berlusconi čelí obvinění z uplácení senátora. Podle obžaloby zaplatil v roce 2006 levicovému zákonodárci Sergiu De Gregoriovi tři miliony eur (asi 82 milionů korun) za to, že v horní komoře opustí řady vládnoucí koalice. To přispělo k tomu, že v roce 2008 padl kabinet premiéra Romana Prodiho.

NAHRÁVKY

Případ se týká odposlechu někdejšího opozičního levicového lídra Piera Fassina a tehdejšího šéfa italské banky Unipol Giovanniho Consorteho. Přepis jejich rozhovoru o možném převzetí banky BNL Unipolem zveřejnil v roce 2005 deník Berlusconiho bratra Paola Il Giornale. Bankovní transakci, jež se nakonec neuskutečnila, tehdy vyšetřovala policie, takže nahrávka měla zůstat v tajnosti. Letos v březnu uložil soud v Miláně Berlusconimu (77) rok vězení za vyzrazení úředního tajemství; rozsudek není pravomocný. Podle italského práva si také osoby starší 75 let mohou trest odpykat v domácím vězení. Na dva roky a tři měsíce do vězení byl odsouzen Paolo Berlusconi (63); oběma bratrům soud uložil zaplatit Fassinovi odškodné 80 tisíc eur.