Dozvuky vraždy: Němcovově přítelkyni vyhrožují smrtí

Kyjev – Přítelkyni zavražděného kritika Kremlu Borise Němcova někdo vyhrožuje smrtí. Bezpečnostní orgány ji vzaly pod ochranu. Modelka Anna Durycká se po výslechu vrátila k rodině na Ukrajinu.

Třiadvacetiletá družka zavražděného ruského opozičního předáka a bývalého vicepremiéra se bojí o svůj život. Ve čtvrtek oznámila ukrajinské policii, že jí někdo vyhrožuje smrtí. Stalo se tak během jejího pobytu u rodičů. Klíčovou svědkyni nyní chrání specialisté Ukrajinské bezpečnostní služby (SBU) a ministerstva vnitra.  

Ukrajinský generální prokurátor Viktor Šokin oznámil, že převzal osobní dohled nad vyšetřováním. „Durycká je podle zdrojů z Kyjeva ve velmi špatném psychickém stavu. Šlo o situaci, se kterou 23letá modelka neumí nějak zacházet. Hned po vraždě se na jejím Facebooku objevily neuvěřitelně sprosté útoky. Atmosféra skutečně není dobrá,“ upozornil redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup.

Němcova zastřelil neznámý pachatel v noci na sobotu, když opozičník šel s přítelkyní po mostě nedaleko Kremlu. Útočníkovi se podařilo uniknout v autě. Předtím zřejmě vražednou zbraň hodil do řeky. 

Durycká byla po vraždě zadržena ruskou policií, která ji několik dnů vyslýchala, než jí bylo povoleno zemi opustit. Ruský prezident Vladimir Putin označil zabití svého hlavního kritika za hanebný čin a apeloval na ukončení politických vražd v Rusku. 

Vyšetřování se ale zatím moc nepohnulo. Podle ruského televizního kanálu REN policie podezřívá nejméně dva lidi z jihu Ruska - prý už sestavili jejich portréty. Podle listu Kommersant má zločin řadu společných znaků se smrtí opoziční novinářky Anny Politkovské. Tu zabil najatý vrah v Moskvě v říjnu 2006.

Ondřej Soukup, redaktor Hospodářských novin

„Opozice je v depresi. Jsou i lidé, kteří říkají, že je nutné pracovat ještě víc, ale nemyslím si, že opozice může udělat něco, co by výrazně změnilo situaci. Byl to pro ně signál, jakým způsobem to může skončit, pokud by se příliš angažovali.“

„Němcov byl velkým kritikem Kremlu. Připravoval další knihu o Putinovi. Podle některých sdělovacích prostředků hodlal přijít s informacemi, které by měly dokázat účast a zapojení ruských vojáků v ukrajinském konfliktu,“ prohlásil zpravodaj ČT Miroslav Karas. Němcovův kolega Ilja Jašin potvrdil, že politik chtěl zprávu zveřejnit během března. Nyní je ale v rukou vyšetřovatelů.