Asadův režim zabil vůdce radikální skupiny An-Nusra

Při leteckém úderu syrské armády na severu země zemřel vůdce teroristické fronty An-Nusra. Uvedla to sama skupina. Podle nich padli i další vysoce postavení lídři skupiny. An-Nusra má vazby na al-Káidu a v syrské válce patří mezi hlavní hráče.

Džihádistická skupina na sociálních sítích uvedla, že byli zabiti celkem čtyři lídři. Syrská státní tisková agentura potvrdila, že armáda zaútočila na skupinu ve chvíli, kdy se její vůdci sešli v provincii Idlíb. Podrobnosti o útoku nejsou známé, syrská tisková agentura ale hovoří o „unikátní operaci“.

An-Nusra je jednou z nejsilnějších skupin, které se snaží svrhnout režim prezidenta Bašára Asada.

Boje o Aleppo neberou konce

Při útoku syrské armády zemřelo v Aleppu 18 civilistů, vojáci tam údajně svrhli z vrtulníku barelovou bombu, oznámili syrští ochránci lidských práv, kteří situaci v Sýrii monitorují z exilu. Po dopadu bomby se na místě vzňaly hořlaviny a mnoho lidí zahynulo v plamenech.
  
„Zabili 18 civilistů, z nichž osm bylo zcela spáleno. Vládní vrtulník vyhodil barel s výbušninami na skupinu lidí, kteří přišli nakoupit topný olej. Bylo to ve čtvrti Kádí Askar, kterou ovládá opozice,“ uvedli ochránci lidských práv v prohlášení. 

Aleppo bylo ekonomickým srdcem Sýrie. Po dlouhých bojích je nyní rozdělen na část, kterou ovládá vláda, a na část, kterou má pod kontrolou opozice. Armáda v minulých týdnech znásobila útoky na čtvrtě ovládané oponenty Damašku.

Vydáno pod