Boj o Tikrít vysídlil desetitisíce lidí, islamisté ničí památky buldozery

Tikrít - Kvůli mohutné irácké ofenzivě s cílem znovu dobýt Tikrít opustilo město přes 28 tisíc lidí. OSN do oblasti vyslala humanitární pomoc. Tikrít nyní ovládá Islámský stát (IS). Postup armády komplikují nastražené bomby a hustý dým z hořících ropných vrtů. Členové IS mezitím začali ničit historické památky ze starověké Asýrie v iráckém Nimrúdu. Podle iráckého ministerstva turistiky a památek na to používají buldozery.

Podle jednoho z iráckých velitelů se IS v Tikrítu uchýlil k taktice náloží a odstřelovačů a využívá jako lidské štíty civilisty. Lidskoprávní organizace se navíc obávají msty ze strany šíitů na sunnitském obyvatelstvu za předchozí masakry. 

Prchající obyvatelé Tikrítu míří do města Samara, oznámila organizace OSN. Mnoho rodin ale uvízlo na kontrolních stanovištích. OSN už do oblasti poslala humanitární zásilky. 

Vojenská operace, do níž se zapojilo asi 30 tisíc vojáků a šíitských milicionářů, pokračuje už čtvrtý den. Pozemní jednotky podporují Iráčané ze vzduchu, letadla arabské koalice vedené Spojenými státy se ale do akce zatím nezapojila.

Podle zpravodajského serveru Al-Sumaríja se armádě podařilo získat kontrolu nad ropným polem východně od Tikrítu, kvůli prudkým bojům a nástražným zařízením podél cest ale jednotky hlouběji do města zatím nepronikly. 

Vládním jednotkám postupujícím z jihu, severu a východu se zatím podařilo ovládnout několik vesnic na východ od Tikrítu. Nově kontrolují i klíčovou zásobovací komunikaci, která spojuje město se sousední provincií Dijála. 

  • Radikálové z IS mezitím pokračují v ničení iráckých památek. „IS vzal útokem historické město Nimrúd a začal ho ničit buldozery,“ oznámilo irácké ministerstvo ve svém profilu na internetovém mikroblogu. Islamisté zničili koncem února cenné sochy a vypálili rovněž mosulskou knihovnu s přinejmenším 8 000 vzácných svazků. Radikálové se podle výkladu některých odborníků snaží z dobytého území vymazat stopy přítomnosti neislámských kultur.