V Singapuru nemají slitování: Vězení a výprask za počmáraný vagon

Singapur – K devíti měsícům vězení a třem ranám rákoskou odsoudil soud v Singapuru dva německé turisty, kteří se přiznali, že počmárali vagon tamního metra. Nepomohlo jim doznání ani slova lítosti – byli obviněni z vandalismu a neoprávněného vniknutí.

Chtěli si chvíli nevázaně užívat. Loňský výlet do Asie ale mladíky z Lipska přišel draho. Během singapurského pobytu pronikli v listopadu do depa místního metra a jeden vůz posprejovali. Asijský městský stát ale vandalismus tvrdě potírá. Dvojice ještě stačila ujet do Malajsie, tam ji ale úřady na základě mezinárodního zatykače zadržely. Teď padl trest: tři rány ratanovou holí a devět měsíců za mřížemi. „Soudce byl velmi spravedlivý. Pro nás je těžké to přijmout, ale takové zákony v Singapuru platí,“ vysvětluje obhájce německých mladíků Rüdiger Ackermann.

Singapur proslul důrazem na čistotu a nulovou tolerancí k sebemenším přestupkům. Oba mladíci ve věku 21 a 22 let se k činu přiznali a omluvili se za něj. Se soudcem to ale nijak nepohnulo. Shovívavost vůči cizincům singapurské úřady neprojevily ani v minulosti – například v případě švýcarského bankéře, který spáchal stejný čin.

V Singapuru se vandalismus přísně trestá (zdroj: ČT24)

Poprvé se o přísném postihu vandalismu v zemi svět dozvěděl v roce 1994, kdy Singapur potrestal za poškození aut a veřejného majetku Američana Michaela Faye. Milost nedostal ani přes přímluvy tehdejšího prezidenta Billa Clintona. „Tohle je ta nejtemnější epizoda za celý můj život. Mám na sebe velký vztek,“ řekl jeden z odsouzených německých turistů.