František: Zdravotnictví není o penězích, ale o soucitu

Vatikán – Zdravotní péče by se neměla zaměřovat na zisk, ale na soucit a starost o nemocné, staré a umírající. Na vatikánském shromáždění věnovaném seniorské a paliativní péči to prohlásil papež František.

Papež od svého předloňského zvolení obrací pozornost katolické církve k ochraně slabých a znevýhodněných lidí. Dnes například prohlásil, že první na řadě v péči o staré či umírající musí být jejich rodiny. Pouze v případě, že toho nejsou schopny či jejich blízcí trpí vážnou nemocí, měla by být péče na zdravotnických zařízeních.

Podle hlavy katolické církve by se lékaři a zdravotničtí pracovníci neměli řídit jen „lékařskými fakty“ či „pravidly systému zdravotní péče a ekonomického zisku“. Důležité je podle papeže to, aby každému člověku byli schopni zajistit důstojný konec života a dokázali dát najevo soucit. „Stát nemůže myslet na to, aby měl zisk ze zdravotní péče. Na druhé straně neexistuje důležitější povinnost pro společnost, než je ochrana lidského jedince,“ podotkl František v projevu k vatikánskému shromáždění Papežské akademie pro život. Ta se věnuje základním problémům etiky zacházení se životem a v roce 1994 ji založil Jan Pavel II.