Velvyslance USA v Koreji pořezal útočník. Diplomat musel do nemocnice

Soul – Pětapadesátiletý útočník vážně zranil amerického velvyslance v Jižní Koreji Marka Lipperta. K incidentu došlo v době, kdy diplomat přicházel na ranní přednášku v Soulu. Muž identifikovaný jako Kim Ki-Čong byl ihned po útoku zadržen. Útok dle výkřiků agresora zřejmě souvisí s americko-korejským vojenským cvičením. Bílý dům uvedl, že Lippert není ohrožen na životě.

K incidentu došlo na diskusním fóru Korejského sněmu pro usmíření a spolupráci, který usiluje o urovnání vztahů mezi oběma státy na tamním poloostrově. Útočník patřil podle policie ke členům tohoto sněmu a na velvyslance zaútočil nožem v době, kdy se Lippert chystal na svůj projev.

Velvyslance pořezal na pravé tváři a na rukou. „Nyní je Lippert v nemocnici, jeho stav je stabilní,“ informovala reportérka přímo ze Soulu. Lippert se v soulské nemocnici ihned podrobil operaci. Během dvou hodin mu jen rány na obličeji lékaři zašili 80 stehy, napsala CNN. Na pozorování zřejmě zůstane tři dny.

Velvyslanci již volal i prezident Barack Obama a popřál mu brzké uzdravení, uvedl Bílý dům ve svém prohlášení. Lipperta pojí s Obamou dlouhodobé osobní přátelství. Lippert patřil k jeho nejbližším kolegům v době, kdy byl pozdější prezident ještě senátorem. „Spojené státy nikdy neodradí hrozby. Budeme i nadále více než kdy jindy pokračovat v tom, co věříme, že je v zájmu naší země,“ reagoval šéf americké diplomacie John Kerry.

Policie zadržela podezřelého Kim Ki-Čonga
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Útočníkův motiv zatím není znám, policisté ho nyní vyslýchají. Jihokorejská televizní stanice YTN TV informovala o tom, že měl muž během napadení křičet: „Jižní a Severní Korea by se měly opět spojit“. CNN pak dodává, že se během incidentu jasně vyjadřoval proti společným vojenským manévrům USA a Jižní Koreje. Právě ty každoročně přiostří vztahy mezi oběma státy a komunistickou KLDR. Severokorejská státní tisková agentura KCNA označila napadení velvyslance za „zasloužený trest“. Na „americké válečné štváče“ podle ní dopadl „nůž spravedlnosti“.

  • Pětapadesátiletý jihokorejský nacionalista už byl v minulosti kvůli podobným činům ve vězení. Dva roky si odseděl za mřížemi poté, co hodil kus betonu na japonského velvyslance v Koreji.

Severní a Jižní Korea se rozdělily po skončení druhé světové války. Nadále zůstávají ve válečném stavu, protože vzájemný konflikt z let 1950 až 1953 skončil pouze příměřím, a nikoli podpisem řádné mírové dohody. Vztahy mezi oběma státy jsou tak neustále napjaté. Soul požaduje, aby Pchjongjang ukončil svůj jaderný zbrojní program, rozhovory o této otázce však dlouhodobě nemají žádné výsledky.

Dvaačtyřicetiletý Lippert se stal velvyslancem v Jižní Koreji teprve loni a v zemi je velmi populární, poznamenala agentura AP. Jeho manželka v Jižní Koreji nedávno porodila a pár dal svému synovi korejské prostřední jméno.

Americký velvyslanec se stal v Koreji cílem útoku (zdroj: ČT24)