Unikátní objev: Miliardář Allen našel vrak největší bitevní lodě

Manila - Osmileté usilovné pátrání přineslo ovoce. Vrak obří japonské válečné lodě Musaši byl lokalizován spoluzakladatelem Microsoftu Paulem Allenem v hloubce 1,5 míle pod mořskou hladinou poblíž Filipín. Musaši se potopila v říjnu 1944 během bitvy s americkými silami o filipínský ostrov Leyete.

Jedna z největších bitevní lodí byla postrachem Spojenců. Po zásahu před více než 70 lety se převrhla a potopila. Podle Američanů ji zasáhlo 19 torpéd a 17 bomb. Nikdo až dosud přesné místo, kde vrak spočinul, neznal. Objev nyní oznámil miliardář Allen, spoluzakladatel Microsoftu a odhodlaný průzkumník. Fotografie zveřejnil na Twitteru. 

Allenova reklamní agentura Edelman upřesnila, že Allen a výzkumný tým na palubě superjachty M/Y Octopus našli Musaši uplynulý víkend. Pátrání trvalo dlouhých osm let. Allen označil loď za „inženýrský zázrak“.  

Rico Jose, historik

"Pro Japonce bude nález důležitý i v duchovní rovině, je to hrobka mnoha jejich vojáků. Díky objevu si znovu připomeneme historii, bude to mít velký vliv na japonskou společnost.”

Vrak se podařilo lokalizovat pomocí robotické ponorky. Že se skutečně jedná o Musaši, prý ukázaly detailní záběry. Ty pořídila kamera s vysokým rozlišením umístěná na ponorce. „Tohle je příď Musaši, na které by měla být chryzantéma, japonský císařský znak,“ podotkl jeden z účastníků expedice. „Pokud našli chryzantému, tak je to nejspíš ona,“ okomentoval nález člen posádky na Musaši Šizuhiko Haraguči. Snímky by ještě měli prostudovat japonští experti.   

Musaši a její dvojče Jamato patřily k vůbec největším a zbraňově nejmocnějším lodím, jaké kdy byly postaveny. Byly dlouhé kolem 250 metrů a široké 40 metrů a jejich výtlak byl přes 72 tisíc tun. K výzbroji patřily desítky kanonů různého kalibru, včetně děl ráže 46 centimetrů, které dokázaly odpálit tunový projektil až na vzdálenost nevídaných více než 40 kilometrů.   

Při potopení Musaši zahynula zhruba polovina z 2 400 členů posádky. Jamato vydržela jen o půl roku déle, v dubnu 1945 ji ke dnu poslaly americké bombardéry. Zemřelo při tom 2 475 členů posádky, zachránilo se jich jen 269. 

  • Dvaašedesátiletý Allen je podle časopisu Forbes 51. nejbohatší člověk na světě. Jeho jmění dosahuje hodnoty 17,5 miliardy dolarů. Objevování vraků a výzkum vesmíru je jeho koníčkem už dlouho. V roce 2012 neúspěšně pátral po HMS Hood - bitevním křižníku třídy Admiral, sloužícím v Royal Navy, který byl potopen v roce 1941 v Dánském průlivu.