Tajemné drony stále nedají Paříži spát

Paříž – Francouzská policie stále nezjistila, kdo ovládá drony, které se pohybují nad Paříží. Dnes v noci jich bylo zpozorováno nejméně deset. Létaly poblíž Eiffelovy věže. Francie je v pohotovosti po lednových teroristických atentátech, které si vyžádaly 20 mrtvých, včetně tří útočníků.

  • Letecký prostor nad Paříží, stejně jako nad dalšími obydlenými oblastmi a nad řadou různých objektů ve Francii, lze využívat pro drony jen na základě zvláštního povolení státních bezpečnostních a leteckých úřadů. Navíc bezpilotní letouny nesmějí vzlétnout v noci ani mimo tyto úředně vymezené aglomerace. Za porušení pravidel hrozí rok vězení a pokuta 75 tisíc eur (dva miliony korun).  

Od loňského 5. října bylo nad Paříží a nad francouzskými jadernými elektrárnami zaznamenáno celkem 60 přeletů bezpilotních letadel, oznámil ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Vláda hodlá policii vybavit novými nástroji, které by jí umožnily zasáhnout proti nelegálním strojům létajícím nad citlivými oblastmi.   

Jeden z čerstvých případů přeletů se stal ve východní Paříži. Svědci viděli několik mužů, jak vyzvedávají letadlo a odjíždějí v černém autě. Policie ale trojici nedopadla. Podle policejního zdroje, citovaného listem Le Monde, teď prověřuje, zda ve všech zaznamenaných případech v noci na dnešek šlo opravdu o bezpilotní stroje.    

Takzvané drony se nad Paříží objevily i minulý týden. Přelétávaly nad Seinou, náměstím Svornosti, Invalidovnou a nad okrajovými částmi francouzské metropole.   

Neznámí lidé podobně provokují francouzské úřady na různých místech Francie od loňského podzimu. Opakované přelety celkem nejméně dvaceti malých bezpilotních letadel zaregistrovaly koncem roku 2014 ostrahy nad jadernými elektrárnami. Koncem ledna se několik takových dálkově ovládaných strojů objevilo v noci dokonce v Brestu nad základnou vojenských jaderných ponorek. Ta je považována za nejstřeženější místo ve Francii.

  • V úterý dostal novinář televize Al-Džazíra Tristan Redman pokutu 1 000 eur (přes 27 tisíc korun) za to, že bez povolení ovládal dron nad parkem Bois de Boulogne na západě Paříže. Souvislost se záhadnými nočními přelety ale nebyla prokázána.
Vydáno pod