Ukrajina: Přestřelky u Doněcku a další ruský humanitární konvoj

V Donbasu pokračují přestřelky. Nejsilnější palbu hlásí armáda i povstalci z okolí Doněcku. Podle armádního mluvčího přišel v noci o život jeden ukrajinský voják a další byl zraněn. Do oblasti dorazil už 17. ruský humanitární konvoj. Kyjev mezitím oznámil, že od 16. března jednostranně vypoví smlouvu s Ruskem o takzvaném malém pohraničním styku. Hranice bude poté možné překročit jen na platný pas a na mezinárodních hraničních přechodech.

Kyjev očekává, že ještě dnes budou v areálu zničeného doněckého letiště rozmístěni evropští pozorovatelé, aby dohlíželi na dodržování příměří.

Rebelové v noci porušili příměří nejméně ve dvanácti případech, tvrdí armáda. Boje se soustředily na obce Pisky a Avdijivka severně od Doněcku a na město Ščasťa v Luhanské oblasti. Vzbouřenci ale porušení klidu zbraní popírají, palbu podle nich zahájila armáda. Příměří prý Kyjev porušil u Horlivky kontrolované separatisty a rovněž u obce Šyrokyne nedaleko přístavu Mariupol. Povstalci údajně provokace ponechali bez odpovědi.

Kyjev ohlásil druhou etapu odsunu těžké techniky z linie fronty. Stažení těžkých zbraní oběma stranám ukládá mírová dohoda podepsaná v polovině února v Minsku. Armáda podle mluvčího Anatolije Stelmacha v příštích hodinách a dnech vyvede z fronty samohybné houfnice a další výzbroj ráže vyšší než 100 milimetrů. „Obdobný krok očekáváme i od povstalců,“ podotkl Stelmach.   

Vzbouřenci ale tvrdí, že už veškerou svou těžkou palebnou techniku z linie fronty stáhli. Ukončení odsunu oznámili v minulých dnech jak doněčtí, tak i luhanští separatisté. Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ale jejich informaci zatím nepotvrdili.

Pokud příměří nevydrží, ve hře jsou další sankce i dodávky zbraní 

Spojené státy v současné době zvažují, jestli ukrajinské armádě poskytnou bojové vybavení. Kyjev požádal zejména o pokročilé obranné a radarové systémy, kterými by mohl účinně čelit ostřelování armádních pozic proruskými separatisty. Prezident Barack Obama o dodávkách zbraní ještě nerozhodl. „Lídři (západních zemí) jsou připraveni rozhodnout o dalších sankcích, pokud budou dohody z Minsku nadále porušovány,“ uvedla v prohlášení Evropská unie.

Ruský humanitární konvoj
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS/Dudnik Taras

Na povstalecké území dnes dorazil sedmnáctý ruský humanitární konvoj. Podle ruského ministerstva pro mimořádné situace přivezlo 160 nákladních automobilů obyvatelům vzbouřeneckých „lidových republik“ zásoby potravin o váze 1 800 tun. Náklad byl vyložen v Doněcku a Luhansku.   

Stejně jako všechny předešlé kolony i nynější konvoj překročil hranice na přechodech kontrolovaných separatisty. Ukrajinskou celní kontrolou náklad podle agentury Unian neprošel.    

  • Podle dostupných informací ruské úřady vyslaly na Ukrajinu od loňského srpna už několik tisíc nákladních aut s 20 tisíci tun humanitární pomoci. Jen 32 z nich prošlo ukrajinskou celní kontrolou. 

Přes hranice nově jen na místech pod kontrolou Kyjeva 

Přechod rusko-ukrajinských hranic bude od poloviny března možný jen v místech, jež kontrolují ukrajinské úřady. Jakýkoli pohyb na hranicích kontrolovaných východoukrajinskými separatisty bude z pohledu Kyjeva nelegální. Separatisté mají pod kontrolou mnohakilometrové úseky hranic s Ruskem v Doněcké a Luhanské oblasti včetně několika mezinárodních přechodů.   

Otázku hraničního režimu označil premiér Arsenij Jaceňuk za záležitost národní bezpečnosti. Ukrajina dlouhodobě upozorňuje na pronikání ruských dobrovolníků a příslušníků pravidelné ruské armády na východoukrajinský Donbas. Podle Kyjeva a Západu Moskva podporuje bojové operace separatistů proti ukrajinské armádě. Ta to opakovaně odmítá.