V USA začal soud s Carnajevem. Hrozí mu poprava

Boston - Džochar Carnajev, který podle obžaloby se svým bratrem Tamerlanem provedl v dubnu 2013 pumový útok na Bostonský maraton, věřil, že je vojákem svaté války proti USA. V úvodní řeči soudního procesu to prohlásila prokuratura. Za teroristický čin, při němž zahynuli tři lidé a dalších více než 260 utrpělo zranění, hrozí Džocharovi v případě uznání viny trest smrti. Jeho bratr Tamerlan zahynul při policejním zásahu. Očekává se, že proces potrvá až čtyři měsíce.

Soudní proces začal úvodními řečmi obžaloby a také obhajoby, která chce naopak vynesení trestu smrti zabránit. Proces provázejí přísná bezpečnostní opatření. Úvodního stání se přímo v soudní síni účastní i někteří přeživší bombového útoku a pozůstalí. Vypovídali také první svědci.

„Obžalovaný tam nebyl, aby sledoval závod. Měl přes rameno batoh a uvnitř batohu byla podomácku sestrojená bomba. Byl to typ bomby, který mají v oblibě teroristé, neboť je navržena tak, aby na kusy roztrhala lidská těla a vyvolala krvavé divadlo,“ prohlásil u soudu za obžalobu William Weinreb. „Předstíral, že je divákem, ale ve svém srdci připravoval vraždu.“ Státní zástupci se hodlají zaměřit na příběhy obětí výbuchů. Před soudem se objeví i pitevní záznamy, pomocí nichž chce obžaloba vykreslit hrůznost činu. 

Soud s Carnajevem provázejí přísná bezpečnostní opatření
Zdroj: ČT24

Soud nechce o Tamerlanově vlivu na bratra do závěrečných řečí ani slyšet

„Zpochybňujeme jen máloco. Byl to on,“ řekla o Džocharově podílu jeho obhájkyně Judy Clarkeová. V úvodní řeči prohlásila, že „pomýlené činy“ provedl Džochar spolu se svým starším bratrem Tamerlanem. Rovněž dodala, že Tamerlan prošel „seberadikalizací“ a jeho mladší bratr ho následoval. Zpochybňování Džocharovy viny na atentátu jako takovém se neočekávalo, neboť se má za to, že prokuratura předloží pádné důkazy včetně záznamů z bezpečnostních kamer, které jeho podíl bez jakýchkoli pochybností potvrdí. Obhajoba se ale chce zaměřit na to, aby zabránila vynesení trestu smrti.

Obhajoba dala předem najevo, že chce poukázat na to, že Džochar byl bratrem silně ovlivněn a možná i zastrašován. Naopak obžaloba je přesvědčena, že Džochara stejně jako Tamerlana vedlo k útoku radikální smýšlení. Soudce George O'Toole na úvod procesu upozornil obhajobu, aby otázky vztahu mezi bratry a míry Tamerlanova vlivu na Džochara ponechala až na další možnou fázi soudu, kdy se bude rozhodovat o trestu - tedy do závěrečných řečí. O'Toole nicméně uznal, že určité části rodinných vztahů bude nutné představit již nyní.

Klíčovým důkazem se má stát loď, ve které se Carnajev skrýval po honičce s policií. Měl do ní napsat několik vzkazů, které ho mají usvědčit, že se útoku účastnil z vlastního přesvědčení, nikoliv proto, že ho k tomu donutil bratr. „Americká vláda zabíjí nevinné civilisty. Nedokážu vystát, že za to není nikdo potrestán; My muslimové jsme jedno tělo. Když ublížíš jednomu, ublížíš všem; Zastavte zabíjení našich nevinných lidí a my přestaneme zabíjet nás,“ citovala CNN.

Žalobci by chtěli přivézt loď až do soudní síně, což se - vzhledem k jejím rozměrům - nejeví jako jednoduchý úkol. Loď je prý navíc plná skleněných střepů, skvrn od krve a děr po kulkách. 

Loď, v níž se ukrýval Džochar Carnajev
Zdroj: ČT24

Vypovídali i první svědci

Jako první svědek vystoupil šéf Bostonské atletické asociace Thomas Grilk, který měl na starosti organizování běžeckého závodu. Před porotou vypovídal především o bezpečnostních opatřeních. Řekl, že pořadatelé i bezpečnostní jednotky po explozích v cílové rovince přibíhající závodníky z místa odklonili. Po Grilkovi hovořil Shane O'Hara, který vede obchod Marathon Sports nedaleko místa, kde vybuchla první nálož. Soudu popsal okamžiky po výbuchu a také to, jak se složitě rozhodoval, komu by měl jako prvnímu poskytnout pomoc.

Vybírání poroty se protáhlo na měsíce

Proces s Carnajevem formálně začal počátkem ledna výběrem poroty, která je nyní kompletní. Proces výběru porotců zkomplikovaly časté sněhové bouře, které několikrát ochromily fungování federálních úřadů, i fakt, o jaký případ jde. Z 1 350 potenciálních kandidátů na porotce bylo vybráno několik stovek a tato skupina se podrobila rozhovorům a musela vyplnit řadu dotazníků. Z tohoto procesu vzešla konečná dvanáctka lidí (plus šestice náhradníků). Jejich jména nebyla zveřejněna, vzorek ale postihuje socioekonomickou strukturu americké společnosti (ne už tu rasovou). Podle AP jsou všichni běloši, jde o osm mužů a 10 žen.

Člověk, který má stanout v porotě, musí splňovat důležitou podmínku - nesmí odmítat trest smrti. „Neznamená to, že by ho požadoval. Ale nesmí ho odmítat, pokud by pro něj prokuratura předložila dostatečné argumenty. Druhá, a naprosto zásadní věc je, že člověk nemá přijít k soudu s hotovým názorem. Má na sebe nechat působit argumenty obžaloby a obhajoby. V tomto konkrétním případě se takový člověk hledá velmi těžko, ale pravděpodobně se to podařilo a dvanáctka porotců je na světě,“ uvedl zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Úkolem poroty bude určit, zda Džochar za činem skutečně stál. Pokud tuto vinu porotci uznají, bude následovat fáze procesu rozhodující o trestu. Porota bude mít na výběr doživotní vězení nebo trest smrti.

Soud se koná ve státě Massachusetts, který trest smrti zrušil před 30 lety, ale Carnajev byl obviněn na základě federálního zákona o trestu smrti. Právě federální proces umožňuje u obzvláště závažných případů přesahujících rámec jednotlivých států vynést absolutní trest. Od roku 1988 v USA ve federálních procesech obžaloba žádala trest smrti 493krát. V 73 případech byl nejvyšší trest vynesen; podle dostupné bilance z loňského srpna byl skutečně vykonán na třech odsouzencích.

Přísná bezpečnostní opatření před soudní budovou
Zdroj: ČTK/AP/Steven Senne

FAKTA O ATENTÁTU V BOSTONU:

- 15. dubna 2013 ve 14:45 místního času explodovaly v cíli mezinárodního maratonu v americkém Bostonu dvě amatérsky vyrobené bomby ukryté v černých pytlích zhruba 100 metrů od sebe; stalo se tak zhruba dvě hodiny poté, co cílovou páskou proběhl vítěz. Nálože tvořily tlakové hrnce obsahující velké množství kuličkových ložisek, která měla zasáhnout co nejvíce lidí.

- V důsledku explozí zemřeli tři lidé včetně osmiletého chlapce a 264 osob bylo zraněno, z toho 17 lidí bylo v kritickém stavu. Maratonu se zúčastnilo na 27 000 lidí a dalšího půl milionu běhu přihlíželo. Nikdo z 13 českých běžců nebyl zraněn.

- Bezprostředně po explozích bylo kvůli možnému riziku dalších výbuchů evakuováno několik budov, v oblasti nad místem explozí vyhlásil úřad regulující dopravní lety dočasný zákaz letů. Kvůli explozím zrušila bostonská radnice některé plánované zábavní či sportovní podniky. Neuskutečnilo se například utkání severoamerické NHL mezi týmy Boston Bruins a Ottawa Senators, svůj koncert zrušil bostonský symfonický orchestr.

- Americký prezident Barack Obama označil útok za teroristický čin a americká FBI pár dní po tragédii zveřejnila fotografie dvou mužů podezřelých z atentátu a požádala veřejnost o pomoc s jejich identifikací.

- Při honičce na bostonském předměstí 19. dubna 2013 zastřelili policisté jednoho z údajných pachatelů útoku, druhý byl na útěku. Šlo o bratry čečenského původu Džochara a Tamerlana Carnajevovy, kteří v USA žili několik let. Mrtvým byl šestadvacetiletý Tamerlan. Podezřelí na útěku zabili člena ostrahy Massachusettského technického institutu (MIT) v Cambridge. O den později byl Džochar Carnajev policisty dopaden, když se skrýval v lodi na dvoře jednoho z domů na bostonském předměstí Watertown, a ve vážném zdravotním stavu byl převezen do nemocnice.

- Carnajev byl na nemocničním lůžku obviněn z použití zbraně hromadného ničení a zlovolného ničení majetku s následkem zabití. Prohlásil, že se necítí být vinen, a podle amerického vládního zdroje řekl, že útok byl pomstou za americkou invazi do Afghánistánu a Iráku. Spolu s bratrem prý plánoval také útok na newyorské Time Square.

- Soudní proces s Carnajevem začal formálně 5. ledna výběrem poroty. Celkem 17 z 30 bodů obžaloby umožňuje vynést v případě usvědčení trest smrti.