Na východní frontě klid, Doněck se vzpamatovává z bojů

Kyjev - Bez palby z těžkých zbraní prožili dnešní noc obyvatelé východní Ukrajiny. Podle mluvčího ukrajinské armády byla na několika místech fronty zaznamenána jen „provokační“ střelba z ručních zbraní. Kyjev ale hlásí tři mrtvé za posledních 24 hodin. Doněck se pomalu začíná zotavovat z bojů, tisíce domácností jsou bez elektřiny.

V největším městě na východě země, v Doněcku, panoval v noci na dnešek klid. Podle místní radnice, kterou kontrolují proruští separatisté, funguje městská doprava i komunální služby. Z prudkých bojů, které Doněck postihly v minulých týdnech a měsících, se ale město zotavuje jen velmi poznenáhlu. Zničeno je 40 trafostanic a 37 městských tepláren. Bez elektřiny je téměř 5 000 doněckých domácností.

Mluvčí ukrajinské armády Anatolij Stelmach oznámil, že k místním incidentům v noci došlo nedaleko měst Artemivsk a Avdijivka v Doněcké oblasti. Palba z povstaleckých pozic byla podle něj spíš chaotická a provokační. Příměří porušují většinou jednotky, které nepodléhají rozkazům povstaleckých „lidových republik“, uvedl Stelmach v kyjevské televizi.    

Jiný armádní mluvčí Andrij Lysenko nicméně vyjádřil znepokojení nad soustřeďováním
povstaleckých jednotek, které prý "za podpory ruských sil připravují ofenzivu u
měst Artemivsku, Volnovacha a Mariupol„. Mluvčí ukrajinské diplomacie také obvinil Rusko, že v rozporu s mírovými dohodami z Minsku pokračuje v aktech agrese proti Ukrajině, a to pokračující podporou “teroristických uskupení", jak říká Kyjev separatistům z Doněcku a
Luhansku. Na východ Ukrajiny podle ukrajinského ministerstva pokračují přesuny ruských vojáků a zbraní a ruská bezpilotní letadla pokračují v průzkumných letech nad ukrajinským územím. Moskva tato obvinění stále popírá.

Případné vážné porušení příměří na východní Ukrajině si od mezinárodního společenství vyžádá tvrdou odpověď. Dnes se na tom během videokonference shodli podle úřadu francouzského prezidenta Françoise Hollandea představitelé západních mocností v čele s americkým prezidentem Barackem Obamou, německou kancléřkou Angelou Merkelovou či předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem

Mluvčí vzbouřeneckých jednotek Eduard Basurin povstalecké agentuře DAN řekl, že Kyjev úmyslně prodlužuje proces stahování těžké bojové techniky z fronty, k němuž se v polovině února zavázaly obě bojující strany v rámci dohody o klidu zbraní. „Neustále hledají záminku, jak odsun bojové techniky oddálit,“ prohlásil Basurin bez dalších podrobností. Povstalci tvrdí, že veškerou těžkou výzbroj z linie fronty už stáhli. V pondělí údajně odsunuli z linie palebného dotyku posledních 27 děl.

Ještě včera se přitom obě strany obviňovaly z útoků a přeskupování techniky.