Moskva se rozloučila s Borisem Němcovem

Moskva – Ruská veřejnost se rozloučila s bývalým vicepremiérem a Putinovým kritikem Borisem Němcovem, kterého neznámý útočník v noci na sobotu zastřelil u zdí Kremlu. Jeho tělo bylo dopoledne vystaveno v Sacharovově středisku v centru města, po poledni ho pohřbili na Trojekurovském hřbitově.

V centru ruské metropole se vytvořila víc než kilometrová fronta lidí, kteří se přišli Němcovovi poklonit. I po čtyřhodinovém pietním rozloučení zůstala před budovou Sacharovova střediska několikasetmetrová fronta čekajících.

Kreml na pietní akt vyslal vicepremiéry Sergeje Prichoďka a Arkadije Dvorkoviče, s Němcovem se přišlo rozloučit i několik ruských ministrů a šéfů vládních agentur. Evropské státy reprezentovali většinou velvyslanci, v případě Česka se ceremonie zúčastnil velvyslanec Vladimír Remek. Mezi hosty byl i velvyslanec USA John Tefft; ten připomněl, že Němcov prosazoval těsnější spolupráci se Západem a Rusko vnímal jako evropskou zemi.

Rozloučit se s Němcovem přišla i Naina Jelcinová, vdova po ruském prezidentovi Borisi Jelcinovi z 90. let, který po jistou dobu Němcova považoval za svého možného nástupce. Mezi zahraničními hosty byl bývalý britský premiér John Major.

Opozice: Němcova neumíme nahradit

Posledního rozloučení s někdejším vicepremiérem se zúčastnili i opoziční předáci; spolupředseda hnutí Parnas Michail Kasjanov označil ve smuteční řeči Němcova za úspěšného politika, který se do ruských dějin zapsal jako reformátor. „Vzali nám Borise Němcova, byla to podlá vražda. Pomstili se mu za boj s korupcí a zvůlí.“ Nenahraditelnou ztrátou je Němcovova smrt pro dalšího ruského opozičního politika Vladimira Ryžkova: „Opoziční hnutí nedokáže ztrátu Borise nahradit, byl to absolutní vůdce.“

Tomu odpovídají i slova redaktora ruské sekce RFE Jaroslava Šimova. „Nebál se nahlas kritizovat ruský režim, volal po návratu k evropským liberálním hodnotám a k usmíření se Západem. Po své tragické smrti bude symbolem těchto hodnot, které sdílí opozičně naladěná, menšinová část ruské společnosti,“ uvedl na Němcovovu adresu Šimov. „Pro opozici je to velká ztráta. Neexistuje nikdo, kdo by byl schopen Němcova nahradit. Navalnyj je sice známý, ale je to poměrně mladý člověk a nemá tak velkou politickou zkušenost.“

Samotný pohřeb byl vyhrazen rodině a nejbližším přátelům. Obřad proběhl za zvýšených bezpečnostních opatření po poledni na západomoskevském Trojekurovském hřbitově, kde leží i Anna Politkovská. Opoziční novinářku z deníku Novaja Gazeta, která křižovala autoritativní tendence Putinovy vlády a ruský postup při válce v Čečně, zabil v říjnu 2006 nájemný vrah.

Hlavní svědkyně atentátu na Němcova, ukrajinská modelka a Němcovova přítelkyně Anna Durycká, se pohřbu nezúčastní. Vyšetřovatelé jí prý několik dní zakazovali vycestovat, včera získala od úřadů povolení odjet do rodné země, což potvrdila i ukrajinská diplomacie; navíc je ve špatném psychickém stavu. Kvůli další výpovědi je prý nicméně ochotna se do Ruska vrátit.

Účastníkům pohřbu hází úřady klacky pod nohy

Na pohřebních obřadech chyběl kritik Kremlu a Němcovův přítel Garri Kasparov, který žije ve francouzském exilu; obával se o svou bezpečnost. Obřadu nebyl přítomen ani disident a Němcovův spolupracovník Alexej Navalnyj, který si odpykává trest dvoutýdenního vězení za nepovolenou agitaci. Moskevský soud v pondělí odmítl jeho žádost o přerušení výkonu trestu.

Na poslední rozloučení s viceprezidentem z časů jelcinovského Ruska chtěl zavítat předseda horní komory polského parlamentu Bogdan Borusewicz, Rusko mu ale zakázalo vstup do země. Jedná se o odvetu za to, že předsedkyně Rady federace (horní komory ruského parlamentu) Valentina Matvijenková má zakázaný vstup do EU.

Na letišti Šeremeťjevo skončila cesta lotyšské europoslankyně Sandry Kalnieteové, která měla na pohřbu prezentovat svou zemi i lidoveckou frakci europatlamentu. Její pobyt Rusko vyhodnotilo jako nežádoucí a přinutilo ji k návratu. Riga v protestní nótě uvedla, že postup ruských úřadů poškozuje vzájemné vztahy, Unie oficiálně požádala Moskvu o seznam osob, které do Ruska nesmí.

Tryzna za Borise Němcova v Sacharovově centru
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Pavel Golovkin

SMRT BORISE NĚMCOVA: Němcova v noci na sobotu na mostě přes řeku Moskvu nedaleko Kremlu zabil neznámý muž čtyřmi výstřely do zad. Po útoku vraha z místa činu odvezl automobil bílé barvy. Šestapadesátiletý opoziční předák a kritik Putinova režimu se stal terčem palby v okamžiku, kdy se s ukrajinskou modelkou Annou Duryckou vracel z večeře do svého bytu. Na místě vraždy kriminalisté nalezli šest nábojnic, čtyři kulky zasáhly politika, Durycká vyvázla bez zranění.

Příčina vraždy zůstává nejasná a podle vyšetřovatelů nejspíš nebyla dílem profesionálů (nechali na živu hlavní svědkyni). Policie prověřuje mj. „ukrajinskou stopu“. Němcov se důrazně stavěl proti ruské účasti v bojích na Ukrajině a jeho vrahy podle policistů mohli být lidé, kteří se do Ruska vrátili z donbaské fronty. Další verzí je podíl ruských pravicových radikálů, k této verzi se ale údajně policisté nekloní. Ve hře je i ta možnost, že zločin nějakou souvisí s Němcovou přítelkyní a že šlo o vyřizování osobních účtů. Zájem Kremlu na Němcovově smrti analytici většinou odmítají.

Smrt Borise Němcova dnes komentoval i poslední vůdce Sovětského svazu Michail Gorbačov. Týká se podle něj každého občana Ruské federace a je znepokojivé znamení, existují-li síly, které se s politickými odpůrci vypořádávají takovýmto způsobem. „Nemyslím si, že by to souviselo s Ukrajinou. Vysvětlení musíme hledat v Rusku,“ prohlásil Gorbačov. „Byla to promyšlená, speciální akce. Odpověď musíme hledat v politice.“

Vydáno pod